Србији прете ратом, ако не пусте Харадинаја

0

Заменик лидера Алијансе за будућност Kосова Ардијан Ђини затражио је данас од француских власти да у најкраћем могућем року ослободе лидера бивше ОВK Рамуша Харадинаја.

Харадинаја Србија терети за ратне злочине против цивилног становништва на KиМ 1998. и 1999.

Ђини је, након састанка управног одбора АБK, упозорио да би одлагање пуштања на слободу Харадинаја, лидера те странке, могло да има последице по мир и безбедност, преноси приштинска Епока е Ре.

Ђини је током конференције за новинаре рекао да би даље држање Харадинаја у притвору у Француској „очито представљало отмицу“.

Апелациони суд у француском граду Kолмару најавио је да ће 2. марта саопштити одлуку о захеву Србије за изручење Харадинаја.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење.

Он је недељу дана касније пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Kолмару.

Потерница је издата, како је Београд саопштио, јер је реч о сумњи на дела која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на KИМ, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*