Srbin koji ima šansu da uđe u italijanski parament: Berluskoni je mogao da uradi više za Italiju, ali nije imao ODANE PARTNERE

0

Srbin koji ima šansu da uđe u italijanski parament: Berluskoni je mogao da uradi više za Italiju, ali nije imao ODANE PARTNERE

Za šta se zalaže vaša stranka?

– Moja partija se zove „Lista del popolo per la constituzione“ i znači Lista naroda za odbranu ustava i zalaže se prvenstveno za prava nacije i naroda koji su zavedeni ustavom Italije. Naš program je, prema mom mišljenju, najbolji jer poseduje rešenja za sve probleme unutar Italije – od ekonomske krize do imigracije, a imamo čak i rešenja za spoljnopolitičke tenzije u Evropi.

Šta smatrate najvećim problemima danas u Italiji i kako biste ih rešili?

– Najveći problem u Italiji danas je ekonomskog porekla i veoma veliki stepen nezaposlenosti, omladina nema perspektivu i prinuđena je da emigrira radi zaposlenja, penzije su veoma niske i nisu u skladu sa standardima Evropske unije, zdrastveni sistem trpi veoma veliki pritisak zbog tankog budžeta. Dovoljno je zaštititi ustav i pravilno ga primeniti jer je njime sve regulisano.

Kakav je spoljnopolitički program?

– Mi želimo ukidanje sankcija naše vlade prema Rusiji jer većina naše industrije izvozi upravo u tu zemlju i samim tim sadašnja vlada, odnosno Demokratska partija nanosi direktnu štetu Italiji. Zalažemo se za suvernitet zemlje i izlazak Italije iz NATO jer u sklopu Alijanse Italija ima ogromne troškove koji prelaze i do 60 miliona evra dnevno. Možete zamisliti koliko je to novca bačeno tokom cele godine. Mi smatramo da u današnjem vremenu Italija nema neprijatelja da bi imala tolike troškove za vojne akrobacije. Zalažemo se za vojnu neutralnost gde smo u ravni sa Srbijom. Što se tiče Evropske unije, naša politika je u skladu sa njom, ali mi tražimo da se obnove traktati EU.

Kakva treba da bude politika Italije prema Srbiji?

– Prema mom mišljenju, odnos Italije prema Srbiji bi trebalo da se podigne na još veći nivo jer nas vezuje tradicija partnerstva i prijateljstva. Kosovski problem je unutrašnji problem Srbije i mi se zalažemo za poštovanje Ustava Srbije prema kojem je Kosovo sastavni deo Srbije i mi to podržavamo. Smatramo da Srbija ima potpuno pravo da postane član porodice Evropske unije jer je kultura Evrope u Srbiji i u srpskom narodu.

Šta očekujete od ovih izbora?

– Od izbora očekujemo rešavanje nestabilnosti u upravljanju naše zemlje, očekujemo veoma veliku izlaznost naroda Italije i naravno ulazak naše partije u novu vladu. Bilo bi veoma važno da se prvi put u istoriji desi da čovek iz Srbije bude u parlamentu Italije i da osim naših konzula i ambasadora, naši sunarodnici dobiju adresu više za pomoć. Zato bi mi bilo veoma drago da državljani Srbije koji žive u Italiji podrže našu partiju jer je jedina koja ima rešenja za sve pa čak i za građane Srbije.

Šta mislite o Berluskoniju?

– Silvio Berluskoni je dosta uradio za svoju zemlju, mogao je više, nije imao odane partnere u svojoj vladi koji su mu došli glave. Imati saveznika je najbitnija stvar u politici pa i u životu.

Košarkaški sudija rođen u Beogradu

Dalibor Cvejić je rođen 1976. godine u Beogradu i detinjstvo je proveo na beogradskom asfaltu, odrastajući na Zvezdari. Od detinjstva se bavio sportom. Trenirao je aikido sa čuvenim trenerom Ljubom Vračarevićem, a ima i zvanje košarkaškog saveznog sudije. U Srbiji je završio srednju školu, a onda se preselio u Italiju 1995. godine. Živi u gradu Pezaru. U politiku je ušao pre nekoliko godina posle decenije rada u sindikatu kao predstavnik za zdravstvo u regiji Marke.

 

Blic

 

POSTAVI ODGOVOR

*