Србобран: Напустила државни посао и отворила фарму коза

Јелена Марић је са вереником и пријатељима покренула фарму коза и млекару "Carpe Diem". Почели су са 58 коза, број су удвостручили, а ускоро прелазе у нови производни погон

0

ЦВЕТКА, Секана, Моника ушушкане су ових дана и чекају јариће. Оне су станарке сада већ чувене фарме коза у Србобрану чије млеко са ознаком „Carpe diem“ стиже до већине маркета у земљи. Све је идеја Јелене Марић, архитекте пејзажне архитектуре која је пре неколико година напустила државни посао.

Почели су са 58 коза које су купиле од манастира Ковиљ. Данас су удвостручили број, а да су имали више простора било би их и више.

– Морали смо да их продајемо јер нисмо имали довољно капацитета – објашњава Јелена Марић. – Ове године, уз помоћ Привредне коморе Србије, планирамо да пређемо у потпуно нови, већи погон на Фрушкој гори. У посао смо ушли 2014. године. Козе смо купили својим средствима, удружили смо се са пријатељима. Свако грло кошта по 250 евра.

Определили су се за здраву храну у моменту када на тржишту није била велика понуда козијих производа. Понуда је била мала, а артикли врло скупи.

– Данас је то другачије, али је много играча на тржишту донело и неке мање квалитетне производе – додаје Јелена Марић. – Ми ћемо у новом погону први имати комору за залеђивање млека. Тако ћемо моћи да у августу, када има вишак млека, део да оставимо за зиму и користимо у децембру. У почетку нас је радило укупно троје. Сада нас је десеторо.

Јелена је радила неколико послова пре него што се упустила у предузетничке воде. Бавила се маркетингом, била у невладином сектору и на крају у државном Заводу за заштиту природе.

– У приватној фирми – додаје Јелан Марић – обезбеђујем оно што козе једу, а бавим се и наплатом продатих производа. Нисам се никада покајала што сам отишла из државне службе. Ја увек тежим да правим нову вредност у животу. Потребни су ми нови изазови и овде сам заиста испуњена. Истина је да радно време не постоји и да сте доступни од јутра до мрака.

БИЋЕ И ОВЧИЈЕ МЛЕКО

МЛЕКАРА „Carpe diem“ ускоро ће прерађивати и овчије млеко.

– У селу има доста оваца, али наши људи немају навику да их музу – објашњава Јелена Марић. – Ми планирамо да откупљујемо овчије млеко и правимо кисело овчије млеко. Пробали смо и са козметичким прозводима, али сада ту нема још ништа ново.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*