„СРЕБРЕНИЦА – Договорен злочинс намером сатанизације Срба“

0

Сребренички злочин је договорена трагедија с намером сатанизације Срба, поручио је данас председник РС Милорад Додик, који је затражио одбцивање актуелног извештаја о том злочину и формирање нове комисије која би сачинила нови извештај у року од годину дана.

На седници парламента, Додик је позвао и бошњачка удружења, укључујући и породице сребреничких жртава, да се укључе у рад те комисије.

 

– Желимо истину о свим злочинима. РС никад није, нити ће оспоравати злочине које су починили поједини Срби, али желимо непристрасно уврдити истину и о страдању српског народа. Подржаћемо формирање нове међународне непристрасне комисије која ће истраживати све злочине без обзира на националност жртве – рекао је председник Републике Српске.

Он је истакао да РС жели мир, али да је спремна да се брани од било каквог угрожавања.

– Обрамбени потенцијали РС већи су него што неко може и да замисли и спремни смо да се бранимо. Полиција РС би експресно реаговала на било какав напад, и зато је и нападају и користе сваку прилику за њено угрожавање – рекао је Додик.

Истакао је и да ова посебна седница парламента није обрачун против чланова Комисије за које је рекао да су радили озбиљан посао, али да јесте обрачун против неистина и још једном позвао опозицију да им се придружи да заједну допринесу да се сазна пуна истина.

– Једноставно желимо да сагледамо и српске жртве. Мора да се зна да 30.000 страдалих Срба у претходном рату још чека правду. Сребренички злочин био је договорена трагедија, с намером сатанизације Срба – навео је Додик на седици парламента коју РТРС преноси уживо.

Без обзира, како је рекао, какви су притисци били на Српску, интерес српског народа мора да буде на првом месту.

– Сведоци смо да је под утицајем међународне заједнице правда селективна. Зато замерамо Извештају о раду Комисије за Сребреницу јер у њему нема српског страдања – рекао је Додик, наводећи поименично српска стратишта у и око Сребренице.

Рекао је и да је непосредни повод за ову седницу списак од 22.000 Срба који је Мунира Субашић, председница Мајки Сребренице, упутила немачком правосуђу с циљем да се ти људи процесуирају за геноцид.

Цитирајући податке Републичког центра за истраживање ратних злочина, Додик је рекао да је неколико стотина Бошњака страдало у међусобним бошњачким сукобима, као и да постоје људи за која је утврђено да су погинули током пробоја из Сребренице током жестоких војних сукоба, а све њих је, како је рекао, Комисија уврстила на списак убијених Бошњака у Сребереници 1995.

– Искрено жалимо за сваком жртвом, али морамо да се запитамо жали ли ико за српским жртвама? Да ли свет има емпатију само према бошњачким жртвама, а нема према српским – рекао је Додик.

У Извештају Комисије о догађајима у Сребреници из 2004. године стоји да је то тело радила под снажним притиском Високог представника са унапред одређеним резултатима које је морала постићи.

„Притисци су се огледали и у смењивању тадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске Цветка Савића и шефа Секретаријата Владе Српске за односе са Међународним кривичним судом за ратне злочине у Хагу и истраживање ратних злочина Дејана Милетића“, стоји у Извјештају.

Високи представник је, додаје се, тадашњим министрима унутрашњих послова и одбране Републике Српске Зорану Ђерићу и Миловану Станковићу упутио упозорење да остваре пуну сарадњу са Комисијом.

Извјештају о раду Комисије на разматрање Народној скупштини Републике Српске доставио је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Комисија за Сребреницу из 2004. године навела је да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

Ову комисију формирала је тадашња Влада Републике Српске на основу налога Дома за људска права.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*