Српска ће на спектакуларан начин обележити 9. јануар!

Званичници РС после одлуке о поништавању резултата референдума поручили Сарајеву. Додик: Не могу поништити вољу народа, шаљемо позивнице Иванић: Неће Изетбеговић одређивати шта ће РС да слави

0

СРПСКА ће свечано и поносно 9. јануара да прослави Дан Републике. Народну вољу не могу уништити. Већ пишемо позивинице за величанствено славље рођендана РС!

Ово је поручио председник Српске Милорад Додик реагујући на одлуку Уставног суда БиХ који је, на захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, поништио резултате референдума.

Додик је изјавио да Уставни суд БиХ није надлежан да оспорава или укида резултате референдума и да се таквим понашањем само ради на разградњи БиХ.

Уставни суд БиХ је, одлучујући по апелацијама Изетбеговића, прво оспорио 9. јануар као Дан РС и прогласио га неуставним, па потом забранио одржавање референдума, а сада је поништио његове резултате.

Иначе, на референдуму, који је одржан 25. септембра, је 99,8 одсто бирача подржало 9. јануар као Дан РС. А, највиши званичници РС тврде да је ово наставак сарајевских удара на Републику Српску.

– Знали смо да ће суд у којем седе странци и високи функционери СДА донети овакву срамну одлуку. То је директан удар на демократско право српског народа – истакао је Додик.

Нагласио је да је нејасно како неко мисли да може поништити резултате референдума.

– Референдум је био основа за доношење Закона о Дану РС и он ће као такав ући у правни систем Српске. Све остало може се видети као ујдурма и обрачун Изетбеговића и његове булументе у Уставном суду са РС – рекао је Додик за РТРС.

Председник РС је позвао српске представнике у зајединичким интитуцијама на договор о овом питању.

– Од свега је важније да је овим још једном скренута пажња на потребу да се окупе власт и опозиција из РС у јединству како би дошли до Закона о Уставном суду где би елиминисали овакво политикантство и политички утицај на Уставни суд, усмерен искључиво на РС – поновио је Додик.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је свима јасно какви су резултати референдума и они се, истиче, не могу поништити.

– Неће Бакир Изетбеговић одређивати шта ће РС да слави – рекао је Иванић, за „Новости“.

Ово је, додаје, непотребно отварање нових питања, новог инаћења и супротстављања, јер ће се 9. јануар и даље славити.

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић каже да ова одлука није заснована на правним аргументима.

Председник Владе РС Жељка Цвијановић изјавила је Срни да „Уставни суд БиХ ради према дневном реду који јој задаје политичко Сарајево“.

Потпредседник НСРС Ненад Стевандић изјавио је да је Уставни суд БиХ „укинуо демократију, а увео судократију“.

– Само у шеријатским и тоталитарним режимима судови могу поништавати демократију и изражену вољу народа – оценио је Стевандић.

Председник СП Петар Ђокић рекао је да се воља народа никада неће моћи поништити.“То је политика Бакира Изетбеговића који се обрачунава са Српском користећи утицај на институције БиХ“. Председник ПДП Бранислав Бореновић оценио је да треба учинити све да одлуке у овом суду доносе домаће судије консензусом, а не прегласавањем.

КОРМАК: СТАВ АМЕРИКЕ ЈАСАН

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак изјавила је у петак у Бањалуци да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати.

– Од самог почетка овог случаја наш је став јасан – врло је битно да се у овој земљи поштује владавина закона. Јасно је да је став САД да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати – рекла је Кормакова коментаришући одлуку Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума о Дану РС.

Упитана да ли се могу очекивати санкције за представнике власти РС због непоштовања одлука Уставног суда БиХ, она је истакла да се о томе разговарало у „одређеним круговима, али да мисли да у овом тренутку нема некаквог дефинитивног одговора на то“.

ОБЈАВА РЕЗУЛТАТА

ИЗ НСРС је саопштено да резултати референдума још нису објављени у „Службеном гласнику РС“ због тога што је Клуб Бошњака у Већу народа РС покренуо процедуру повреде виталног националног интереса на ове акте Народне скупштине.

– Тек након одлуке Уставног суда РС стећи ће се услови да Извештај о резултату републичког референдума буде објављен, уколико суд не оспори наведене акте – саопштено је из НСРС.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*