СРПСКА ЦРКВА У БОЦВАНИ: Лозничанин гради храм Светог Николе у Африци

Миливоје Николић, успешни привредник пореклом из лозничког краја који већ две деценије живи и ради у Боцвани, ктитор је прве српске православне цркве у тој држави.

0

Миливоје Николић, успешни привредник пореклом из лозничког краја који већ две деценије живи и ради у Боцвани, ктитор је прве српске православне цркве у тој држави.

Црква у Габорону биће други храм СПЦ на тлу Африке после Цркве Светог Томе у Јоханезбургу.

Миливоје Николић је као човек који је везан за свој завичај потпредседник лозничког Удружења предузетника малих и средњих предузећа „Смело“, иако живи у Боцвани, док у Африци предводи српску заједницу у тој држави, која је и организовала полагање камена темељца за градњу Српске православне цркве Свети Никола у Габорону.

– Сам чин полагања камена темељца био је од великог значаја за целу афричку дијаспору, као и за све вернике на овом континенту. Биће то једина црква на свету која је добила одобрење за градњу од два патријарха, српског Иринеја и александријског патријарха Теодора Другог. Свечаном полагању камена темељца присуствовао је и владика Јоханезбурга и Преторије Дамаскинос, који је и освештао темељ уз пратњу свештеника Грчке православне цркве оца Сергеја из Јужне Африке и Српске православне цркве оца Исајла Марковића – каже Миливоје Николић.

Полагању камена темељца, уз многобројне српске вернике из Боцване и Јужноафричке Републике, присуствовали су и српски амбасадор из Преторије Божин Николић, као и наш конзул у Преторији Саша Март. Свечаности су присуствовали и представници владе Боцване, министар за минерале и природне ресурсе Садик Кебонанг, те руски и турски амбасадори у Боцвани, многобројни представници других религија и нација, држављани Бугарске, Украјине, Грчке, Црне Горе, Хрватске и БиХ, укупно око 250 људи.uvfktkqturbxy84ztvinjjiyza4mjflmgi3nwy1mtgwogq4nzi5nwjims5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaОрганизован је пригодан програм у којем су учествовали чланови Српског културно-уметничког друштва „Африка“ из Јоханезбурга, који су извели сплетове песама и игара из Србије.

– На овај начин смо у правом светлу показали ко смо и одакле смо. У темеље цркве, осим повеље коју је потписао патријарх Иринеј, постављено је и тридесетак каменова из већине српских манастира и цркава широм Србије, Косова и Црне Горе, али и из турске цркве где је Свети Никола сахрањен. Наш храм, као и просторије друштва, почећемо да градимо већ наредне године – каже ктитор Миливоје Николић, родом из Горњег Добрића код Лознице.iu5ktkqturbxy8xytq5otnkmzzhyza1ndrmytyxzdfmoti0zthlntvlmi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaМиливоје се у Африци обрео још деведесетих година, када је прекинуо кошаркашку каријеру. Прво је отишао у Зимбабве, а потом је стигао до главног града Боцване. У Габорону је упознао будућу супругу Линет, са којом је започео приватни породични бизнис, да би данас био један од успешнијих грађевинаца и власника фирме за пружање погребних услуга. У држави где доста људи умире од сиде тај посао се показао уносним, али је Николић проширио делатност и на грађевину.

– Почео сам у примитивној столарској радионици чији је власник био отац моје супруге Линет. Изненадио сам се како се бизнис брзо развијао. Капитал смо стицали, али сам увек помагао сиромашним људима. Верујем у Бога, славим Светог Николу, често сам у завичају, где такође помажем онима којима је то неопходно, а сада сам одлучио да помогнем и изградњу цркве у Боцвани – каже Николић.

У Боцвани живи 350 Срба

У Боцвани, која има око два милиона становника, живи око 350 Срба. У ту земљу грађани наше земље масовно су почели да долазе шездесетих година, када су Боцвана и Југославија биле у изузетно добрим односима и оставили су велики траг. У овој земљи 2011. отворена је и српска школа. Боцвана је, иначе, међу богатијим афричким земљама, а бруто друштвени производ по становнику је већи него у Србији. Према подацима ММФ за 2015, БДП по становнику у Србији је 13.700 долара годишње, док је у Боцвани 16.415.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*