Српска кафана у Хо-Ши-Мину: Сарме и ћевапи за Вијетнамце

На лицу места: У Хо Ши Мину, недавно отворена прва српска кафана. За Нову годину спрема се велико славље са српским трубачима. У Вијетнаму живи и ради око 50 Срба, пилота, трговаца, учитеља... Југословена

0

СРПСКИ трубачи у прслуцима и шајкачама, девојке у српској народној ношњи и српска јела на трпези срж су програма којим се у највећем вијетнамском граду Хо Ши Мину дочекују Нова година и Божић. Главни организатори ових прослава су Срби, бизнисмени Драган Младеновић, Драган Костов, Зоран Матић и Небојша Мицић.

Ресторан је отворен у центру Хо Ши Мина пре десетак дана и већ је пун гостију. У Вијетнаму, иначе живи и ради око 50 Срба, пилота, трговаца, спортиста, учитеља, бизнисмена, али има и још стотину бивших Југословена из Хрватске, БиХ, Црне Горе и Словеније.

– Мириси кухиња Србије, али и оних из целе бивше Југе са свадбарским купусом, пројом, пуњеним паприкама и домаћом ракијом привукли су ненадано много гостију већ првих дана. То ми даје наду да смо урадили праву ствар када смо отворили први српски ресторан источно од Турске и јужно од Кине – прича шеф кухиње Драган Костов, чијим специјалитетима не одолевају ни Вијетнамци.

Сва четворица данас крајем децембра раде на томе да са гостима заједно у ресторану „Код три бика“ организују новогодишњи дочек и славље поводом Божића.

– Дошли смо на идеју да позовемо госте на дочек 2017. године и на прославу Божића 7. јануара. Одзив је невероватно велики. Већ се пријавило 70 гостију, а најавило се још толико. Поред наших људи, много њих је са простора бивше Југославије. За њих припремамо пријатно изненађење из Србије, шумадијске трубаче који ће да свирају целе ноћи – најављује слављенички програм Драган Младеновић.

Јеловник у кафани „Код три бика“

У програму учествује и фолклорна група са југа Србије, из завичаја домаћина, који сваког лета посећују Пирот, Врање, Власотинце и напајају се звуцима родног краја.

– Србија је тамо где смо ми, њени исељеници. Зато се Вијетнамцима допала наша кафана, јер у њој могу да упознају један другачији народ, једну малу земљу са Балкана, чији људи уживају у одличној храни, пићу и доброј музици – објашњава свој пословни успех Костов.

Иначе, рођени у хороскопском знаку Бика Костов, Матић и Мицић су први дошли на идеју да отворе први српски ресторан у Индокини, док је Младеновић био кум, назвавши га „Код три бика“. Младеновић је родом из Куманова и завршио је студије шумарства. Почетком деведесетих отишао је у Аустралију. Дипломирао је дизајн на Монаш универзитету у Мелбурну.

Прешао је 1993. у главни град Вијетнама Ханој, радио у корпорацијама и добијао мале дивиденде. Отворио је 1996. радионицу „Раре Драган“. Данас је власник фабрике и произвођач уметничког намештаја са 250 запослених и 4.000 артикала. Његови пријатељи Костов, Матић и Мицић су такође бизнисмени, који су нераскидиво везани за српски завичај.

Особље „Код три бика“

СРПСКЕ ЦРКВЕ

Младеновић је рестаурирао дрвене елементе у многобројним српским црквама у Аустралији. После храмова Свети Стефан и Лазарица у Сиднеју и Цркве Светог Димитрија у Мелбурну припрема се да уради мозаик у Храму Светог Илије Пророка, јединој српској цркви испод земље у руднику опала Кубер Пиди.

Делић атмосфере у кафани

У јеловнику мајстора кухиње Драгана Костова налазе се српски специјалитети. То су пасуљ пребранац, сарма, месо са роштиља, кувана ракија и вино, као и славско жито и колач.

Марко ЛОПУШИНА, Вечерње Новости

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*