Српске цркве у Далмацији поново на мети ВАНДАЛА, седми напад за месец дана

Непознати починиоци поново су оскрнавили православне храмове у дрнишком крају у Хрватској, трећи пут у току једног месеца.

0

У саопштењу Српске православне цркве наводи се да су у ноћи између 20. и 21. марта изгредници оскрнавили православне светиње и обили цркве Светог великомученика Георгија у Кричкама и Светог Јована Крститеља у Миочићу, код Дрниша.

Напомиње се да је овај чин уперен против православних верника, те да настојања полиције у Дрнишу да буду откривени и кажњени починиоци још нису уродила очекиваним резултатима.

Vandali su samo obili vrata, ali nisu ništa ukrali niti oskrnavili ikone, pa nikome nije jasno koji je njihov motiv

– Сваки хришћанин треба да осуди овај поновљени и обелодањени вандалски чин, да се све учини како би се његовала од Бога дарована слобода човјека и уважавала верска осјећања православних на дрнишком подручју – наводи се у саопштењу Епархије далматинске.

Непознат мотив вандала

Ни овај пут провалници нису опљачкали православне светиње нити оскрнавили иконе и предмете храмова, па се, како се истиче у саопштењу, неизбежно намеће питање мотива непознатих насилника.

– У молитви и миру наставићемо пост у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу и молити се Господу да уразуми насилнике и упути их на хришћанске врлине, како би најзад престали да скрнаве наше светиње – истичу у овој епархији.

У саопштењу се додаје да је 19. марта уочено да је обијена Црква Рођења Пресвете Богородице у Медвиђој, те да је надлежни свештеник одмах обавестио полицију, која је убрзо изашла на терен и извршила увиђај.

Јужна врата на Цркви су, како се наводи, проваљена, при чему је причињена материјална штета.

Црква Рођења Пресвете Богородице је у фази обнове и тренутно се у њој налази део грађевинског материјала, од чега ништа није украдено.

– Ово је још један у низу немилих догађаја који се дешавају у Епархији далматинској и седми храм обијен у последњих месец дана. Надамо се да ће починиоци овог недела бити откривени и санкционисани – истиче се у саопштењу.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*