СРПСКЕ ЕТНО-ВЕЧЕРИ: Далмација чува веру православну

0

СКУД Понтес-Мостови из Трста већ неколико година успешно организује Српске етно-вечере с циљем да на јединствен, а опет странцима прихватљив начин, предочи нашу кулинарску традицију и богату народну баштину. Недавно су мотив етно- вечере били обичаји и традиција Далмације, на којој је о историји, верској и културној баштини овог краја између осталог приповедао и епископ аустријско-швајцарски владика Андреј.

– Владика је гостима, међу којима је био знатан број Италијана, говорио о Далмацији са много емоција, а посебно када је реч о свим виђенијим Србима који су кроз векове стварали и са великом муком данас настављају да чувају православну веру и негују традицију и културну баштину – истиче Драшко Стојановић, представник СКУД Понтес-Мостови из Трста.

Међу гостима овог лепог дружења били су и парох Рашко Радовић, Немања Секички, конзул Србије у Трсту, Раде Миливојевић и Златимир Селаковић, председник и потпредседник Црквене општине Трст, архимандрит Грчке цркве у Трсту Грегориос Милиарис. „Боје Далмације“ успешно је бранио познати онколог др Невен Јокић.

Стојановић објашњава да се чланство СКУД Понтес-Мостови из Трста од оснивања трудило да на оригиналан и упечатљив начин што боље презентује српску баштину и да она буде основ за изградњу мостова пријатељства са другим народима и матицом.

– Није нам било довољно да организујемо три фолклорна концерта, већ смо осећали да треба урадити нешто више, па се организовање етно-вечера наметнуло као најбоље решење да пробудимо интересовање Италијана за нас и наше обичаје. На почетку су етно-вечере обједињавале презентовање специјалитета из свих крајева, али смо убрзо увидели да је много боље да представљамо део по део наше баштине и територија где су Срби вековима настањени – објашњава Стојановић и додаје да ће због великог интересовања Далматинска етно вечера бити поновљена 18. новембра.

Целовечерњи програм

Стојановић објашњава да Српска етно-вечера није класична манифестација у стилу „дођи, једи, попиј и иди“, већ целовечерњи програм.

– Поред свега наведеног током вечере на угодан начин, причом, игром и песмом, видео- пројекцијама, гости могу видети део фолклорних активности нашег друштва везану за ту област и упознати културно-историјску баштину, али и природна богатства и лепоте Србије и сва она места где год Срби живе – наглашава председник СКУД Понтес-Мостови.
 vesti-online.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*