Српске судије бојкотовале Тачија

0

За данас најављено полагање заклетве 42 судија и 14 тужилаца, припадника српске заједнице на сјеверу Косова, није одржано јер се они нису појавили у кабинету пресједника самопроглашног Косова, Хашима Тачија.

Полагање заклетве значи спровођење Бриселског споразума у дијелу о правосуђу, а из Тачијевог кабинета је саопштено да се судије и тужиоци нису појавли зато што им је то, како се наводи, забранио Београд с намјером да онемогући њихову интеграцију у правосудни систем самопроиглашеног Косова.

У саопштењу се наводи и да је укључивање судија и тужилаца из мањинских заједница на Косову једна од позитивних мјера које Приштина предузима ради постизања пуне и ефективне равноправности између припадника заједница у свим областима живота, економска, друштвене, политичке и културне“. Наводи се и да је недолазак српских судија и тужилаца на полагање заклетве још један, како се наводи, неуспјех Европске уније као посредника.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, изјавио је данас да очекује да ће посао примјене Споразума о правосуђу између Београда и Приштине бити завршен до петка.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*