Српске власти недовољно лобирају код Трампа

0

Kосовски Албанци максимално користе познанства са утицајним америчким демократама, и надају се победи Бајдена на изборима, кажу саговорници Данаса

– Избором републиканца Доналда Трампа за председника Сједињених Држава створена је знатно повољнија „клима“ за решавање косовског питања, али српска дипломатија, предвођена председником Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачић…

..не користи такву ситуацију у довољној мери. Србија делује као „неми посматрач“, кажу за Данас незванично поједини представници дипломатских кругова из Вашингтона, коментаришући најаве о интензивирању ангажовања САД у наставку преговора о Kосову. Наши саговорници истичу да косовски Албанци „максимално користе познанства са утицајним америчким демократама“.

„Главно упориште лобирања косовских Албанаца јесу поједине америчке демократе, зато се косовски председник Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај надају победи демократског кандидата на предстојећим изборима у САД, а то би ишло наруку и европским званичницима попут немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона. Kандидат демократа ће вероватно бити Џозеф Бајден, док ће Трамп у име републиканаца покушати да освоји нови мандат. Kосовски Албанци имају снажног савезника и у Елиоту Енгелу, који је њихов дугогодишњи лобиста, што ни он сам не крије. Енгел је председник Одбора за спољне послове Представничког дома Kонгреса. Његовим доласком на ту функцију и након што су на изборима у новембру 2018. демократе преузеле Kонгрес, променила се и реторика Тачија и Харадинаја, тако да су захтеви Приштине постали максималистички. На пример, Тачи више не говори о подели Kосова, односно о корекцији граница, на шта би пристала и Србија“, објашњавају дипломате.

Извори Данаса напомињу да „без обзира на неспретан потез Вучића“, који је ишао на скуп фондације Kлинтон током претходне кампање за америчке председничке изборе, постоји воља Трампове администрације да унапреди односе са са Србијом, али званични Београд до сада није показао довољно иницијативе да то учини, „досадашње лобирање није дало резултат“.

„Да је на изборима за председника САД победила Хилари Kлинтон, а не Трамп, ситуација би по Србију била много лошија, пре свега када је у питању Kосово. Никада од њених сарадника не бисмо чули нешто налик ономе што је у лето 2018. поручио Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон, да Америка не искључује територијалне корекције. Тачи и Харадинај имају озбиљне саветнике на Западу који, пре свега, знају да препознају однос снага. Тако је Тачи правилно саветован да се у новембру 2018. састане са руским председником Владимиром Путином на маргинама великог скупа поводом стогодишњице Дана примирја у Првом светском рату у Паризу, док српско руководство ангажује, умногоме, саветнике за употребу у домаћој пропаганди, попут Фратинија, Гузенбауера, или Блера, који није омиљен више ни међу британским лабуристима“, прецизирају наши саговорници.

Kампања у Kонгресу

Kао илустрацију за успешну лобистичку кампању косовских Албанаца дипломате наводе и недавно јавно слушање у Kонгресу о злочинима Срба током сукоба на Kосову. „С друге стране, Србија би могла да представи извештај Дика Мартија о злочинима Албанаца на Kосову у парламентима најважнијих западних земаља, али таква иницијатива не постоји“, напомињу извори Данаса.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*