Српски амбасадор у САД: Путин има велики его и жели да влада светом!

0

Амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић изјавио је да се нада да ће Русија и САД успети да реше међусобне односе, пише „Чикаго марун“.

„Да, Путин има велики его – жели да буде вођа света, жели да Русија поново постане светска сила“, наводи Матковић.

Због тога, како каже, мисли да би САД уместо да иду против Русије требало да се више укључе у дијалог и покушају да нађу решење.

Осим тога, српски амбасадор је током посете чикашком Институту за политику истакао да се однос Србије и САД знатно побољшан од 1990. године, нарочито узимајући у обзир економски аспект тог односа.

Матковић се нада да ће америчке компаније преселити производњу у Србију како би искористили споразуме о слободној трговини.

„У једној реченици – веома сам задовољан односом. Мој посао је тако лакши“, каже Матковић.

Такође, истакао је да је српска влада остала посвећена путу ка ЕУ, упркос порасту скептицизма о европским интерграцијама, али је навео и да су додатне баријере умањиле ентузијазам око процеса који зна да буде „мало фрустрирајући“.

„Били бисмо веома конструктиван и кооперативан члан ЕУ. У Србији испуњавамо све стандарде ЕУ и били бисмо члан који доприноси богатству Европске уније“, рекао је Матковић.

Захвалио се због америчке подршке путу ка ЕУ, а потом је говорио о „проблему Kосова, регији у којој живе етнички Албанци, која је прогласила независности од Србије 2008. године“, наводи „Чикаго марун“ истичући да је Kосово било тема разговора САД и Србије, да Србије не признаје Kосово, као и да Kосово има подршку САД.

Матковић наводи да српска влада није заинтересована да преговара о коначном статусу Kосова, али да је вољна да предузме мере за побољшање услова живота обичних људи.

На питање из публике о односу Србије и Русије Матковић је одговорио да се Србија и удаљила од „традиционалног савезника“ Русије подржавајући територијални интегритет Украјине, али да у исто време Србија није Русији наметнула санкције због Kрима попут већине европских земаља.

Б92

Шешељ је на твитеру критиковао овај став амбасадора Србије у САД:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*