Српски јунак Усени Бехљуљ

  0

  Усени Бехљуљ

  (Љубовиште, Драгаш, Гора, 03.06.1972. — † караула „Милорад Стојановић“ 15.04.1999.), погинуо у борби за отаџбину.

  У рату 1999. противу Албанских сепаратиста и терориста погинуло је 23 Горанаца, 7 борећи се у оквиру Војске Југославије, 16 је убијено од стране Албанских екстремних група. Ако би се тај број упоредио са бројком 18.000, колико је Горанаца стално живело у Гори, имали су највеће процентуалне губитке у Србији. Ово добија на тежини кад се узме у обзир да се мобилизацији Горе одазвало 100% способних!

  Албанци су запалили, опљачкали, подметали бомбе многим породичним кућама које су претрпеле велику материјалну штету, затим узурпирали и уселили се у станове Горанаца и укинули Горанску општину и формирали своју. Резултат свега тога је прогон преко 70% Горанаца са својих огњишта. Нису избегли у друге државе, већ у своју Србију. Уточиште су нашли у Београду, Новом Саду, Суботици, Н. Пазару, Сомбору.

  Подсетићемо, Горанци нису Албанци нити су им они сродни, они су словенски народ који пише српском ћирилицом. Исламске су вере.

  Цар Душан у својој повељи из 1348. године свим Србима налаже:

  „Горанцима не треба наплаћивати порез по грлу стоке. Они имају плаћати годишњи порез по домаћинству. Ово наређујем зато што су они највећи љубитељи државе и највернији део мог народа, који је вредан и радан и верује у ово моје и оно Христово царство“.

  Горанци су записани у хрисовуљи Цара Душана када је манастиру св. Архангела Михаила, код Призрена, поклонио седам горанских села. Цар Душан је, како је забележено, јео само јагњад која је пасла у Гори. Не можемо очекивати превише извора о маленом народу, али знамо да је Гора веома древан назив.

  Молимо информишите најближе, јер напад на верне Горанце или њихову имовину, без обзира на конфузију, један је чисто анти-српски чин.

  Историја Срба/ПАТРИОТ

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *