Српски криминалци променили правила: Пуцају где стигну!

0

Последњи случајеви пуцњава у Србији у којима су се ватрени обрачуни одигравали на местима на којима има много људи, па и по дану, као у Новом Саду у уторак, показују колико криминалцима више није важно где ће и када запуцати једни на друге, као ни да ли ће грешком убити дете или неког другог недужног пролазника.

Србију је недавно потресла и хладнокрвна егзекуција на гробљу, када је након сахране у Сопоту пуцњем из снајпера убијен Миломир Јовановић, док је у уторак у аутомобилу на који је пуцано испред основне школе са рањеним Ником Ускоковићем Сколетом био његов малолетни син. Дечак само пуком срећом није повређен док је, како смо незванично сазнали, седео на задњем седишту „ренџ ровера“ на који је испаљен читав рафал. На колима је чак и разбијено стакло код задњег седишта!

Ускоковић, такође, према незваничним сазнањима није ни био мета скандалозног напада у сред бела дана испред школе пред бројном децом, већ његов шурак и некадађњи вођа криминалне групе осуђене због производње сканка, Горан Kнежевић Горанац.

NomktkqTURBXy8zYmJiMDY2ZGEzNzBiNDQ3OWJjMjI0ZDBmZmFmNDYwNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Kриминолог и професор Мило Бошковић објашњава за „Блиц“ да пуцњава која се догодила у непосредној близини школе показује да криминалци више „уопште не страхују ни од чега“.

– Људи који пуцају из „калашњикова“ у то време или су авантуристи које баш брига за било какав ризик или су апсолутно уверени да за то што раде неће бити ухваћени и кажњени! Другачије се не може описати толики степен безобзирности – каже Бошковић и додаје да верује да у овим случајевима има „помало од оба“.

Бошковић каже да криминалцима овакву слободу даје искуство из претходних догађаја и напомиње да Нови Сад није једини град у ком се овакве ликвидације и пуцњаве све чешће дешавају, већ да то може да се деси било где.

– Од тога није поштеђен ниједан већи град, па чак и војвођанска села која су урбанија, а у којима има дроге – додаје он.

Након ликвидације у Сопоту, такође, кирмилог Добривоје Радовановић казао је за „Блиц“ да је то незапамћен случај у свету криминала. Он је тада рекао и да је тешко говорити да ли се ради о изолованом случају или да је то показатељ да криминалци мењају праксу.

Он је објаснио да иначе код људи који се баве озбиљним криминалом постоје веома јасне норме и правила, а да се оне изгледа мењају.

– Још једно од тих правила је да се увек гледа да се поштеде недужне жртве и породице, али смо сведоци да се и то све мање поштује, и да су све чешћа убиства рафалима из аутомата на јавним местима – казао је тада Радовановић.

Бошковић каже да је узрок уличних обрачуна и слаба оспособљеност наших лсужби за криминалистичку обавештајну активност.

– Они решавају последице, уместо узроке. Немају своја упоришта у криминалним срединама, а то је важно да би откривали они који имају намеру да раде овакве ствари, а не да их неколико дана касније налазимо – објашњава Бошковић.

Ликвидација на гробљу

Миломир Јовановић (45) убијен је 14. јануара хицем из снајпера на месном гробљу у Сопоту, где је присуствовао сахрани Новака Тодоровића.

_O4ktkqTURBXy8yZjg4Mzc4OTc5M2Q2Mjc4YTFhMjUwNzI0MWFmNGY5MS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Он је ликвидиран док је након сахране улазио у свој аутомобил.

Рафали на џип испред основне школе

Нико Ускоковић рањен је 24. јануара у 12.30 сати у пуцњави поред новосадске Основне школе ’’Ђура Даничић’’ у Улици Душана Васиљева док су деца излазила са наставе након завршене прве смене.

VgPktkqTURBXy83Zjg5MmRkYWZmYzk2OWZhNGNmZjBhOGFmMTNjMTg4NC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Према речима очевидаца, испред школе је ођекнуло десетак пуцњева. На бели џип пуцано је из црног аутомобила, који је након пуцњаве нестао, а џип се у покушају бекства закуцао у зид.

Убијен код Централног затвора

Вођа навијача Партизана Александар Станковић (29), звани Сале Мутави убијен је 13. окотобра прошле године око 21 сат у пуцњави на раскрсници Бачванске и Улице Господара Вучића, недалеко од капија Централног затвора у Београду.

YOyktkqTURBXy85MjM4MTY3NDdkZmU4OWE5MjA2OTE5NGRjNDk5MzJhYi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Осим њега, у пуцњави је тешко рањена још једна особа, чувар затвора М. Ђ. који је, такође, радио као Станковићево приватно обезбеђење. Пуцњава се догодила када су из возила у покрету из аутоматског оружја испаљени рафали на два аутомобила. У „аудију“ је био Станковић, док је рањени чувар био у другом аутомобилу.

Ликвидација у Белвилу пред децом и пуним кафићима

Александар Стаменковић (42), власник кафића „Пиазза дел Цаффе“, убијен је нешто пре 10 сати 30. јула 2016. године испред свог локала у насељу Белвил. Он је до кафића дошао црвеним „ренџ ровером“, а онда трчећи покушао да побегне нападачима који су дошли на мотору.

47pktkqTURBXy9jM2IwZDg2Nzg0Y2YzZmZiZDFlNGIwZDhjNzMyN2NmNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA (1)

Kако се у близини налази неколико кафића убиству је сведочило више људи, а у близини је било и родитеља са малом децом.

Гидра и Дарио убијени испред пуне кафане

Драган Јовановић, звани Гидра, осуђивани криминалац и вођа навијача Војводине и бивши боксер Дарио Роклицер убијени су у децембру прошле године испред пуне кафане у Новом Саду. Након свађе у кафани, обезбеђење их је извело напоље, а онда су ушли у бруталан сукоб са Симом Страхотом који је осумњичен да их је пребио на смрт и оставио да умру на улици.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*