Српски лекари упозоравају: Грађани због хроничног стања депресије се не купају, много пуше и имају проблем са сексом!

0

Срби дефинитивно нису здравствено просвећена нација. То доказују и резултати најновијег истраживања о здрављу грађана, по коме смо од 188 земаља заузели 65. место. Посебно смо лоши када је у питању коришћење контрацепције, стопи самоубистава, пушењу али и одржавању личне хигијене.

Има ли шансе да се промени свест грађана када је у питању здравље, питали смо наше стручњаке.

Проблем целе државе

За академика проф. др Радоја Чоловића, председника Српског лекарског друштва, резултати овог истраживања само су показатељи општег стања друштва.

– Много пушимо као нација, у еколошком погледу не стојимо добро, а грађани су све депресивнији и незадовољнији. Морамо више радити на културном и здравственом уздизању свих нас. Међутим, то није само здравствени проблем, већ проблем целе државе.

Податак са којим расположе доктор, јесте да 20 одсто деце у нашој земљи је ухрањено више него што би требало.

– То су алармантни подаци. Исхрана и стил живота данашње омладине потпуно се променила. Више воле да једу брзу и масну храну – истиче академик Човолић.

Последњи подаци истраживања Института “Батут” који се тичу здравља становништва показују да је повећан број гојазних, као и оних који пуше и конзумирају алкохол, док је депресија болест које најчешће мучи грађане Србије. Такође, по том истом истраживању грађани више воде рачуна о редовном прању руку, али је смањена редовност купања и туширања, као и одржавање оралне хигијене. Између осталог, не одржавање личне хигијене довело је до тога да се сваке године повећава број оних који добију шугу, која је одраз социјално-економског стања земље, али и велики здравствени показатаљ.

– Мислим да је истраживање тачно. То смо ми. Пођите Србијом да би видели стање тоалета по школама, болницама. Прво треба да се обезбеде услови. Деца од малена треба да се уче да перу руке, али у већини школа за то немају услове. Резултати само показују да као земља имамо културолошки, али и финансијски проблем – каже епидемиолог др Зоран Радовановић.

Kонтрацепција – проблем број 1

У овом новом истраживању, Србија је најниже оцењена за испуњене потребе жена за модерним начинима контрацепције, где је добила оцену 37 од 100. Ово је, међутим, проблем целог региона, па је Македонија добила 17 поена, Албанија 10, Хрватска 34 а Црна Гора 31.
– Нешто по чему држимо неславан рекорд су малолетничке трудноће. Kонтрацепција је важна јер све те прекинуте трудноће, нарочито прве трудноће, за последицу имају фертилитет или немогућност рађања. Све те девојчице које су радиле први прекид трудноће пре пунолетства су озбиљни кандидати за нас гинекологе да имају велики проблем када буду желеле да роде бебу. Због тога је за нас веома важно да се о томе прича, јер од свих у Европи најмање користимо контрацепцију. Потребно је да се прича о томе и да се истакне да није штетна контрацепција већ је штетан прекид трудноће – објашњава др Фазлагић.

У Србији се, иначе, годишње обави око 20.000 абортуса, показују званични подаци, али незванично, бројка је десет пута већа.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*