„Српски марш“ 1. октобра, „Фирер“ жели ослобађање Европе

0

Организација Национални српски фронт, којој су блиске идеје Горана Давидовића Фирера, најавила је марш за 1. октобар на Тргу републике.

2007. године група Национални строј предвођена Гораном Давидовићем Фирером напала је учеснике Антифашистичке шетње у Новом Саду.

Две године раније, прекинули су антифашистичку трибину на Филозофском факултету у истом граду.

Сада група Национални српски строј позива на „Српски марш“, док Фирер поручује да ће, после победе Трампа и Ле Пенове, кренути у ослобађање Европе и да ће се домаћим еунијатима судити после 2018. године.

Kњижевник Филип Давид каже да се морају рашчистити ствари са неонацистичким групама, али да је проблем и што оне имају подршку појединих странака у Србији.

“Ове групе као што су крв и част и рационалисти Србије они су славили Хитлеров рођенадан. Kукасти крст им је био симбол, кад ви имате ту врсту организовања, било она формална или неформална, онда можете очекивати да се појаве и на улицама, а обично се појављују у тренуцима када у нечије или сопстенео име треба неко насиље починити према неким манијнским групама итд“, рекао је Филип Давид.

Новинар Недим Сејдиновић био је један од организатора Антифашистичке шетње у Новом Саду. Подсећа да ни после девет година овај случај у коме је Горан Давидовић првооптужени није добио судски епилог.

“Треба рећи да је у питању веома опасан чин, ми предлажемо грађанима да по узору на скуп 7. октобра 2007. године када су се грађани окупили да спрече марш неонациста да то учине у овог пута. Да грађни треба да покажу самосвест колико је опасно д атракве ретроградне идеологије кроз марширање доживаљвају своју промоцију“, рекао је Сејдиновић.

Последњих година у Србији и региону доводи се у питање антифашистичка борба. Проблем је, каже Филип Давид, што очигледно у јавности нема жеље да се такве ствари зауставе.

“Та ревизија историје тако да је назовемо која је врло присутна, у нашиој средини и у неким другим срединама али и овде код нас она је врло плодно тле за ту врсту групација које шире мржњу, не само етничку него и расну и сваку другу мржњу и које се на крају крајева не стиде да се ките нацистичким симболима“, додао је Филип Давид.

Полиција бар за сада нема информације о најављеном скупу. Рок у којем је потребно да буде пријављен истиче крајем ове недеље.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*