СРПСКИ НАРОД БОКЕ: Бећковић ће се обратити на прослави у Будви путем видео-линка

0

Српски академик Матија Бећковић обратиће се српском народу путем видео-линка на централној прослави „Покољења дјела суде“ коју поводом 100 година од ослобођења Боке и уједињења, у сриједу, 7. новембра, у Будви организује покрет Српски народ Боке.

Из тог покрета било је најављено да је у Медитеранском спортском центру у Будви требало да буде и режисер Емир Кустурица, али он због обавеза у иностранству не може присуствовати свечаности.

На скупу ће говорити и Момир Булатовић, некадашњи предсједник Владе СР Југославије, а међу гостима ће бити и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Бећковић ће бити с нама и у сриједу навече у Будви, тако да му нико не може забранити да се обрати српском народу“, речено је из Организационог одбора, из којег најављују да ће скупу присуствовати више хиљада људи из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

У програму ће учествовати и глумац Вук Костић, док ће изворне пјесме с Косова и Метохије отпјевати Даница Црногорчевић. Предвиђен је наступ и неколико хорова.

Обиљежавање 100 година, откад је Српска војска ослободила Боку и Будву, а у којој је било више од 2.000 мјештана, најављено је с више од 20 билборда, великим плакатом од 26 метара на Медитеранском спортском центру, а облијепљени су и аутобуси у Будви.

Слични скупови поводом прославе 100 година ослобођења биће одржани и у Котору, Херцег Новом, Будви и Грбљу.

Најављено је да ће прослава почети сутра свечаном академијом у дворани „Парк“ у Херцег Новом, а 7. новембра у том граду, у манастиру Савина, биће служен парастос Бокељским добровољцима погинулим у војскама Србије и Црне Горе.

Централна прослава јубилеја „Покољења дјела суде“ биће организована 7. новембра у Будви.

Обиљежавање се наставља 9. новембра у Котору, гдје ће у 19.00 часова у Центру за културу бити организована свечана академија.

Програм обиљежавања завршава се 11. новембра у Грбљу, гдје ће у манастиру Подластва бити служена Света архијерејска литургија и парастос погинулима у Балканским ратовима 1912-1913. и Великом рату 1914-1918, те постављена изложба фотографија „Тамо далеко“.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*