Српски научници: „Kо оспорава Дарвина је ДИЛЕТАНТ, један од доказа еволуције је ПОРОЂАЈ“

0

Научници на трибини „Борба за опстанак Чарлса Дарвина“ оценили су синоћ да су потписници петиције против Дарвинове теорије о еволуцији дилетанти који не би требало да се мешају у науку коју не познају. Велики амфитетатар Хемијског факултета на коме је одржана трибина био је „дупке“ пун.

Биолози и теоози одржали су трибину у организацији Центра за промоцију науке након вишенедељних разговора на тему да ли из наставних уџбеника треба избацити Дарвинову теорију еволуције.

Изношењем својих ставова, присутнима су рекли зашто је теорија еволуције битан аргумент у објашњавању настанка човека и његовом деловању кроз историју човечанства.

– Мени је јако мучно да причам на ову тему јер не схватам да је тема која већ годинама представља одређен проблем, ескалирала на овај ниво да неко покушава да убеди људе како су научна достигнућа о настанку човека бесмислена – рекла је др Биља Стојковић, еволуциони биолог.

И иза њеног мишљења стали су и остали научници присутни на трибини, од којих је биолог др Алексеј Тарасјев пластично објаснио начин на који људи оспоравају Дарвинову теорију.

– Замислите када бих ја, са својим научним титулама и звањима, одлучио да уђем у операциону салу и оперишем одређену особу. Свако нормалан би рекао да сам ја дилетант који се, иако високо образован, меша у струку о којој не зна ништа. Иста је ситуација по питању теме о којој вечерас причамо. Не могу хирурзи и остали учени људи који немају везе са биологијом да суде о теорији еволуцији о којој нису стручно потковани – рекао је он.

Поред биолога, трибини је присуствовао и теолог, др Андреј Јефтић, један од 12 теолога потписника апела Богословског факултета, у коме се подржава учење Дарвинове теорије.

– Ми не бранимо Дарвинову теорију јер то није задатак теолога већ биолога. Ми бранимо теологију од погрешног схватања, јер Свето писмо говори о творцу човека и свега живог, а не о његовом развоју. Цела полемика која се дигла представља погрешно тумачење самог Светог писма. Свето писмо није извор научних информација о стварању универзума већ му је циљ да саопшти једну истину о свету, о творцу, о човеку и вредности живота, односно о његовом смислу – поручио је др Јефтић.

Kако је физички антрополог др Софија Стефановић објаснила, најлакше је објаснити еволуцију човека кроз процес порађања жена од настанка хомо нације.

– Kада су настали хомо људи, за разлику од својих предака, усправили су се на две ноге чиме им се карлица издужила а глава повећала. Људи су једини од живих бића који имају болан порођај управо због те издужене карлице и због велике главе новорођенчади. То је показатељ како су, пре више од пет милиона година, људи еволуирали и то је само један од показатеља како је Дарвинова теорија релевантна за даље изучавање – поручила је она.

За трибином која је трајала скоро три сата, владало је велико интересовање, па су заинтересовани стајали уз степениште али и слушали предавање испред амфитеатра.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*