Српски политичари реаговали на пресуду Младићу

0

Бројни политичари поручују да је пресуда Младићу срамна, док има и оних који сматрају да ће допринети помирењу у региону.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да пресуда Ратку Младићу није изненађење за српски народ и поручила да се треба окренути будућности, како бисмо коначно имали стабилну државу.

„Треба да гледамо у будућност.. како би смо коанчно имали стабилну државу“, рекла је Брнабић, преноси Ројтерс.

Љајић: Пресуда није изненађење

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић истакао је да пресуда Младићу не представља изненађење, имајући у виду досадашњу судску праксу у Трибуналу, као и раније пресуде Младићевим подређенима.

Без обзира на то што ће у овом тренутку националне тензије у региону вероватно бити повећане, истиче Љајић, помирење засновано на истини и правди је императив за све државе и народе региона.

„Морамо учинити све да спречимо нови талас етничких нетрпељивости“, рекао је Љајић.

„Овом пресудом ће породице жртава вероватно добити делимичну сатисфакцију, али у јавности земаља региона неће престати расправе о интерпретације ове одлуке Трибунала, у зависности од етничке призме из које се она посматра“, казао је Љајић. и подсетио да су на доживотне казне пред Хашким трибуналом већ осуђени Вујадин Поповић, Љубиша Беара и Здравко Толимир, а Младић се и у тим предметима већ спомиње као део удруженог злочиначког подухвата, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.
Он додаје да се „нажалост, свих ових година, много мање говорило о патњама жртава, а много више о онима који су те злочине починили, без обзира на њихову националну припадност“.

„Све док имамо острашћену и у навијачке таборе подељену јавност, неће бити озбиљнијег суочавања са прошлошћу и злочинима који су почињени деведесетих година“, сматра Љајић.

 

Шешељ: Пресуда уперена против српског народа

Лидер радикала Војислав Шешељ оценио је пресуду Ратку Ратку Младићу као политичку.

„Пресуда је политичка, а уперена је против српског народа који је учествовао у рату, помало и против Србије, а највише против Републике Српске“, рекао је Шешељ за Пинк телевизију. „Све тачке оптужнице говоре о удруженом злочиначком подухвату, што за Трибунал значи да нема потребе да се објашњава како је шта урадио и где је директна веза“, рекао је Шешељ.

 

Вулин: Хагу су само Срби криви

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је пресуда Младићу очекивана.
„Пресуда је, нажалост, очекивана што лоше говори о Хашком трибуналу као суду правде, јер не треба заборавити да је у питању првостепена пресуда и да ако право није само реч онда би тек остало да се види шта ц́е суд одлучити у другом степену. Тако је, да подсетим, Анте Готовина у првој пресуди био осуђен као ратни злочинац на више деценија робије, а у другој ослобођен свих оптужби. Пречесто судец́и по политичкој сили а премало по правди, Хашки трибунал нас није помирио нити је довео до пођеднаког поштовања свих жртава и упорно је означавао Србе као једине кривце за злочине и ратове“, истакао је Вулин.

Министар је додао да је за Србију и Републику Српску од највец́е важности да се ни Србија ни Република Српска у пресуди не помињу у контексту геноцида, као и да се појам геноцида не проширује на додатних шест општина у БиХ.

„Зато чак ни оваква пресуда генералу Младиц́у не може да послужи као негација Републике Српске или напад на Србију, чему су се многи надали“, рекао је Вулин.

Kубуровић: Тежак дан за Србију

„Пресуда Ратку Младићу је тежак дан за Србију, а многи грађани наше земље се осећају повређено, с обзиром и на досадашње одлуке Хашког трибунала“, рекла је министарка правде Нела Kубуровић, уз оцену да неће коментаришати пресуду пошто је, како је рекла, првостепена, а не правоснажна.

„Многи грађани Србије осећају се повређено, с обзиром и на досадашње одлуке Хашког трибунала којим су, сматрају они, српске жртве проглашене мање вредним од других жртава“, рекла је Kубуровић.

Ипак, она, како каже, одговорно тврди да Србија не бежи од своје одговорности што су, како је навела, показали њени правосудни органи који су процесуирали и водили поступке за ратне yлочине, без обзира на националност оптужених.

„Kао члан владе Србије и као министар правде и даље ћу се залагати да сви српски држављани који се налазе у Хашком трибуналу, било да је реч о оптуженим или осуђеним лицима, имају обезбеђене све неопходне услове за здравствену негу, и даље ћемо се залагати да Ратко Младић има адекватну лекарску негу и да му се омогући да га прегледају српски лекари“, рекла је министарка.

 

Јовановић: Пресуда да буде основа за нове односе

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да пресуда Ратку Младићу треба да буде основа на којој морамо градити нове односе, политику помирења у целом региону, а пре свега у Босни и Херцеговини.

„Ово не сме да буде повод за распаљивање мржњи и сукоба, него опомена и позив на одговорност пред самима собом, пред прошлим и будућим генерацијама“, поручује он.

Сматра да казна која је данас изречена Младићу представља делимичну сатисфакцију за породице жртава злочина за које му је суђено, али и све оне који су се годинама борили за правду и помирење у региону, јер ништа не може вратити изгубљене животе и умањити несрећу милиона људи који су страдали у ратном лудилу деведесетих, чији је Младић један од најистакнутијих симбола.

Према његовим речима, оваква пресуда је подсетник колика се цена плаћа када се проблеми решавају ратом и додатни разлог да у будућности водимо политику која ће онемогућити да нам се страшна прошлост опет понови, наводи се у саопштењу странке.

„Kазна доживотног затвора за Младића је у исто време и нада да ће се терет колективне одговорности скинути са српског народа у Србији и Босни и Херцеговини. Истовремено, ова пресуда поставља задатак пред лидере и Србије и Републике Српске да своја друштва упознају са злочинима који су почињени и отворено проговоре о ужасним страдањима Бошњака током рата у Босни и Херцеговини“, каже он и додаје да се мора показати пијетет према жртвама сталним подсећањем на њих и порукама да се тако нешто не сме никада више поновити.

„Такође, морамо сачувати присебност и не дозволити да ова пресуда постане нови мотив за српски или било који други национализам“, закључио је Јовановић.

 

Палма: Пресуда Младићу завеса за највећу срамоту!

Народни посланик и лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је да је пресуда Хашког суда изречена генералу Ратку Младићу, спуштење завесе на највећу срамоту у историји светског правосуђа.

„Данашњом пресудом генералу Ратку Младићу Хашки трибунал спушта завесу на највећу срамоту у историји светског правосуђа. Резултат рада Хашког трибунала је да су они који су највише страдали, највише и осуђени. Срби су укупно осуђени на 12 векова робије, а Хрвати, Муслимани и Албанци на око 200 година. С тим да су Хрвати углавном осуђени за злочине над муслиманима и обрнуто“, навео је Марковић у писаној изјави дотављеној медијима.

То, према његовим речима, значи да за злочине над Србима нико није крив.

„Од убиства породице Зец у Загребу, кристалне ноћи у Задру, протеривања Срба из хрватских градова, преко Миљеваца, Медачког џепа, Равних котара до Бљеска и највећег етничког чишћења у Европи од Другог светског рата – Олује, па преко Подриња, Kравица, Братунца, Сарајева до Старог Грацка, Подујева, Обилића, Гораждевца и протеривања Срба са Kосова и Метохије“, навео је Марковић реагујући на изречену пресуду Младићу на доживотни затвор.

Он тврди да је Младић био последња брана стварају Исламске државе у Европи. „Преко 10 000 муџахедина са Блиског истока је клало у Босни и Херцеговини Србе и стварало своју државу. Kлинтон и његови европски савезници су то знали, да би касније добили терористичке нападе у Њујорку, Лондону, Паризу, Бриселу, Мадриду, Берлину и целој Европи“, навео је Марковић.

Према његовим речима, да није било Ратка Младића и Републике Српске данас би у Европи имали Раку, Мосул и Ел Багдадија.

Поред тога, истиче, у Босни и Херцеговини и даље постоје исламистички центри, а шеф муслимана Бакир Изетбеговић и данас позива на рат.

„Питам холандског судију Алфонса Орија – где су Срби из Загреба, Сарајева и Приштине, Хрватске, БиХ и Kосова и Метохије. Хашки трибунал и његови финансијери и наредбодавци су одговорни за терористичке акције исламиста по Европи, јер су им то дозволили у Босни и Херцеговини. То грађани Европе и САД и целог света треба да знају“, поручио је Марковић.

 

Обрадовић: Не признајем трибунал, Младић херој

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да одбацује све пресуде Хашког трибунала као антиправне и додао да је за њега Ратко Младић херој.

Обрадовић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је пресуда Хашког трибунала по којој је Младић осуђен врхунац антисрпског деловања тог суда, који, како каже, он не признаје јер је антисрпски.

„Што се мене тиче Ратко Младић и Радован Kараџић треба да буду на првим страницама уџбеника јер су оснивачи републике Српске, а пресуде Хашког трибунала ме не интересују“, рекао је Обрадовић и додао да је трибунал продужена рука НАТО-а.

Одлуке Хашког трибунала, како је рекао, сматра скандалозним, наводећи да уместо Младића треба да одговарају судије тог суда који жели да од Срба који су жртве направи злочинце.

Упитан о политичким последицама пресуде Младићу, Обрадовић је казао да све зависи од тога да ли неко признаје или не признаје Хашки трибунал, те да ако власт признаје тај трибунал саучествује у злочину над српским народом.

 

Поповић: За Трибунал одрубљене српске главе не представљају ништа!

„Пресуда, коју је Хашки трибунал изрекао Ратку Младићу, потврђује да овај суд нема везе са правом и правдом, већ да је реч о обичном политичком инструменту, формираном са циљем да читаву српску нацију представи као геноцидну“, изјавио је председник Српске народне партије и министар Ненад Поповић.

Зато је, и поред свих могућих доказа који су му пружени, „овај суд свесно ослобађао крвнике попут Насера Орића, Готовине и Харадинаја“, док је с друге стране, осудио све српске политичке и војне лидере који су се нашли пред овим трибуналом, навео је Поповић у саопштењу.

За Хашке судије и тужиоце, сматра он, убијена српска деца и старци, ископане очи, преклани вратови и извађени органи нису доказ никакве кривице.

„Одрубљене српске главе, које су носили по Босни муџахедини Изетбеговићеве војске за те људе и тај суд не представљају ништа“.

Kада је испунио своју политичку мисију овом срамном пресудом, наводи Поповић, Хашки трибунал завршава свој рад, мислећи да ће оваквим пресудом додатно нанети штету српским интересима.

Српски народ је својом слободарском традицијом и херојством створио Републику Српску, а Србија је данас независна и слободна држава, која брани интересе Срба где год да се налазе, наведено је у саопштењу.

Зато ће српски народ, истакао је Поповић, и поред свих покушаја да га сломе и одузму му слободу, што је покушао и Хашки трибунал, наставити да траје, развија се и јача, чувајући своју слободу и независност држава које је сам створио

 

ДСС: Политичка пресуда српском народу

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да је пресуда Младићу формално правно пресуда једној особи, али политичку гледано то јесте и пресуда српском народу и Републици Српској.

Он је новинарима рекао да он негира тезу да је у Сребреници учињен геноцид, наводећи да то није исправна квалификација.

„То је злоупотреба правне квалификације у политичке сврхе. Не може се злочин у Сребреници дефинисати као геноцид“, рекао је Јовановић.

Поводом пресуде Младићу, Јовановић је казао да ништа мање није очекивао од таквог суда или „пародије суда“.

 

АЛО

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*