Српски потпоручник најбољи командир на Тенковском биатлону

0

Потпоручник Младен Икић из 26. тенковског батаљона Друге бригаде Копнене војске проглашен је за најбољег командира тенка у конкуренцији 57 посада из 19 земаља, које су се такмичиле на „Тенковском биатлону“ на полигону Алабино код Москве.
Међу награђенима су и вођа екипе потпуковник Саша Тодоров, старији водник прве класе Александар Јовић из екипе која се такмичила у дисциплини „Тенковски биатлон“ и цивилно лице Бранимир Перић у дисциплини „Пољска кухиња“.

Министар одбране Александар Вулин и командант Копнене војске Војске генерал-потпуковник Милосав Симовић обишли су припаднике Војске Србије учеснике „Међународних војних игара 2017“ на полигону Алабино недалеко од Москве и честитали им на освојеном високом шестом месту у оштрој конкуренцији, изражавајући задовољство показаним тимским духом и пожртвованошћу током такмичења.

– Поносан сам на припаднике Војске Србије који су учествовали на овогодишњим „Међународним војним играма“. Ми бројчано можда нисмо велика војска, нарочито у поређењу са земљама учесницама овог такмичења, али имамо одлично обучене војнике великог срца и то су наши припадници и показали – рекао је Вулин.

Он је казао да је 6. место у оштрој конкуренцији успех, посебно имајући у виду чињеницу да знатан део наше екипе чине припадници Војске Србије којима је ово био први сусрет са стазама полигона Алабино.

– Посебне честитке упућујем потпоручнику Икићу, који је показао сјајну умешност у командовању тенком, а целој екипи желим још бољи пласман на неком од наредних такмичења – рекао је министар одбране.

Ове године на „Тенковском биатлону“, најатрактивнијој дисциплини „Међународних војних игара“, 20 тенкиста Војске Србије одмеравало је снаге са колегама из 19 земаља подељених у 57 посада.

Под вођством потпуковника Саше Тодорова, запаженим резултатима у првој етапи, наши тенкисти пласирали су се у полуфинале, међу 12 екипа које су се такмичиле у такозваној „штафети“, а у финишу такмичења заузели су шесто место, одмах иза екипа Азејберџана, Белорусије, Кине, и Казакстана.

Победу су ове године однели тенкисти из Руске Федерације, вишеструки шампиони „Тенковског биатлона“.

Српски тенкисти тренирали су и такмичили се на тенковима Т-72 Б3, које су за ову прилику обезбедили руски домаћини, док су се екипе Кине, Белорусије и Индије надметале на својим тенковима. Одласку у Руску Федерацију претходиле су двомесечне припреме наших тенкиста у Србији.

Најбољи резултат тенкисти Војске Србије на овом такмичењу остварили су 2015. године, када су освојили треће место, делећи победничко постол?е са Русијом и Кином.

Први пут ове године осмочлана екипа Војске Србије, предвођена потпуковником Мирославом Јовановићем такмичила се и у дисциплини „Пољска кухиња“ у категоријама пекарских производа и кулинарству, са још шест земаља учесница. Пекари Војске Србије освојили су треће место у категорији производња хлеба по руској рецептури.

У оквиру пет фаза, осим надметања у припреми кулинарских специјалитета националне кухиње и пекарских производа, кувари Војске Србије морали да покажу и своје вештине у руковању оружјем.

О добром утиску који су оставили кувари наше Војске сведочи и чињеница су, током такмичења, имали прилику да на свом штанду угосте министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, као и амбасадора Републике Србије у Москви Славенка Терзића.

Такмичења у оквиру Међународних војних игара стартовала су на полигону Алабино, али су се надметања истовремено одвијала на 21 полигону, у 28 војних дисциплина у Русији, Азербејџану, Белорусији, Казахстану и Кини, као и у акваторији Црног, Каспијског и Јапанског мора.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*