Српски произвођачи на сајму хране у Москви

0

На међународном сајму прехрамбених производа у Москви „Продекспо“, који се у главном граду Русије одржава од 6. до 10. фебруара, своје производе представиће и 12 српских произвођача и прерађивача воћа, поврћа, меса, месних прерађевина, млечних производа, алкохолних пића и сокова.

Наступ српских компанија, које ће бити производе изложити на националном штанду Србије на 120 квадратних метара, организују Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије.

Своје производе представиће Фрувита, Хладњача Интер фуд, ИТН група, Бренд Наша, Kуч компанија, Мастер фриго, Мегле, Моравац, ПИK Бечеј, Вино калем, АД Воћар, Златиборац, наводи се у саопштењу ПKС.

Према оцени ПKС традиционално учешће српских компанија на једној од најугледнијих међународних изложби прехрамбених производа у Русији, региону Заједнице независних држава и шире, директно доприноси квалитетнијем позиционирању српских брендова и укупном извозу.

Резултате билатералне трговинске сарадње српских и руских компанија у првој половини 2016. обележио је динамичан раст српског извоза, уз значајно смањење дефицита. Стабилизација курса рубље од почетка прошле године утицала је на повратак тренда раста трговинске размене и српског извоза.

У саопштењу се подсећа да је укупан српски извоз у Русију за једанаест месеци 2016. вредео 729,9 милиона долара, што је раст 10,9 одсто у односу на исти период претходне године.

Покривеност увоза извозом је са 41,5 одсто у 2015, повећана на 53.9 одсто у посматраном периоду прошле године.

Изузимајући податке о увозу енергената који обухватају 60-80 одсто увоза из Русије годишње, Србија бележи суфицит у трговинској размени.

Извоз воћа у Русију у бележи раст од 37,8 одсто, а прошле године извезено је воћа за 180 милиона долара.

Пласман српских производа у Руску Федерацију у условима јединственог, преференцијалног трговинског споразума и бесцаринског извоза на тржиште од преко 140 милиона становника карактерише стартна, конкурентна, ценовна предност у односу на друге, увозне производе, додаје се у саопштењу

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*