Српски проналазак, сејање и наводњавање њиве из кафића! (ВИДЕО)

Може ли се њива обрађивати преко телефона? Да се сеје или наводњава са састанка или из кафића. Двадесетпетогодишњи Лазар Јовановић нуди решење. Довољно је да винограду или воћњаку – пошаљете поруку.

0

„Ви тамо на парцели имате управљачку јединицу, имате електро-вентиле и пумпе и сад тај управљачки систем укључује и искључује те пумпе у складу са садржајем поруке. Исто тако може да се укључује и искључује заливање, да се програмира трајање, и можете да проверите стање сензора“, објашњава Јовановић.

Не само што би пољопривредник могао издалека да залива већ би и његова њива могла, такође, преко порука да му се пожали или да га подсети да нема довољно воде. Будући инжењер техничких наука на идеју је дошао пре свега како би себи олакшао посао.

„Имао сам тај проблем, како да са удаљености од 150 километара заливам лешнике у Малом Зворнику, и онда сам тако истраживао да видим да ли имам да купим нешто слично. Видео сам да нема, или да су системи који раде путем интернета много скупи.“

Лазар је на систему радио од 2015. године. Победио је на националном такмичењу „Future Agro Challenge“. На светско финале у Јоханесбургу путује већ у петак. Тренутно прикупља гласове на Фејсбук страници „Smart Watering“.

„Битно је да се скрене пажња жирија на наш пројекат и наш тим“, истиче Лазар.

И то међу конкурентима из 50 земаља. У Србији је такмичење организовано други пут, а први пут такмичар из Србије учествује на светској смотри.

„Када се врате са светског финала, онда тек праве прави баланс и прави пресек с чим се сусрећу, како то старт-апови из других земаља постављају, деле нека друга искуства и виде да ни тамо није лако“, каже Татјана Калезић из новосадског „Сербија старт-апа“.

Лазар очекују победу. У међувремену тестира апликацију која би могла да замени СМС. Да ратаре, барем за наводњавање, одмени интернет.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*