Српски тенкисти под Москвом

0

„Оклопници“ ВС ће проверити своју способност заједно са посадама 19 земаља. Биатлон који почиње у суботу део је војне сарадње са Русијом

ВОЈСКА Србије ће и ове године учествовати на Међународним војним играма у Русији, и то у најатрактивнијој дисциплини – на „Тенковском биатлону“ на полигону „Алабино“ код Москве, саопштило је у среду Министарство одбране.

Двонедељни „Тенковски биатлон“ почиње у суботу, а у њему ће учествовати посаде 19 земаља. Наши тенкисти ће снаге одмерити са екипама Руске Федерације и Киргизије.

– У току су последње последње припреме за такмичење на руским борбеним возилима. Пет тенковских посада наше војске интензивно ће тренирати до почетка такмичења. Наши војници су изузетно мотивисани и верујемо у добар резултат – каже вођа тенковске екипе потпуковник Саша Тодоров.

Тенковски биатлон је вежба у форми такмичења у којој се проверавају увежбаност посада, брзина и прецизност дејства гусеничара. Реч је о традиционалној војничкој дисциплини руске армије која важи за врхунску проверу оспособљености војника и технике.

Учествовање на такмичењу на полигону „Алабино“ део је билатералне војне сарадње са Русијом, која укључује и низ других заједничких вежби. Ове активности предвиђене су годишњим планом војне сарадње у коме су још и вежбе „Словенско братство“ (у којој учествују и снаге Белорусије) као и ваздухопловна вежба БАРС, која је прошле године први пут одржана у Србији.

Заједничке активности ортужаних снага Србије и Русије често су трн у оку западних земаља које сматрају да је за државу која преговара о уласку у ЕУ наша земља има недопустиво интензивне војне односе са Москвом.

У Министарству одбране одбијају ову оцену и објашњавају да Србија одржава вежбе са свим пријатељским државама.

– Постоји чак 26 области сарадње са НАТО. Ове године, између осталог, акценат је стављен на размену искустава у области АБХО. Снаге овог војног савеза учествовале су у недавној вежби „Платинасти вук“ у бази „Југ“ надомак Бујановца – подсећају у Министарству одбране.

БРАНИМО ПЕТО МЕСТО

НАШИ војници су прошле године освојили пето место на „Тенковском биатлону“, а на међународним војним играма учествовали су у још две категорије. Понтонирци из Речне флотиле такмичили су се у дисциплини „Отворене воде“ на реци Оки код града Муром и освојили треће место. Артиљеријско-ракетне јединице надметале су се у дисциплини „Чисто небо“ на полигону у близини града Јејск на Азовском мору и заузеле су седму позицију.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*