Шта Београд каже након захтева Хага о радикалима?

0

Хашки трибунал тражи од Србије да се изјасни о захтеву тужитељке у процесу против чланова Српске радикалне странке оптужених за непоштовање суда.

Трубунал тражи и да се доставе записници на основу којих је Виши суд у Београду одбио да оптужене изручи Трибуналу. Србија ће поштовати одлуке свог суда одговара Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Почео је да тече рок од три недеље који је хашки трибунал дао Србији да достави транскипте два саслушања троје радикала оптужених за непоштовање суда, пред Одељењем за ратне злочине у Беогаду. О случају против Петра Јојића и Вјерице Радете у Београду став се не мења.

„Докле год је оваква одлука нашег суда на снази нема ту простора за политику и ставове политичара. Ми ћемо поштовати одлуку суда каква год она буде. Засад је суд донео одлуку какву је донео и ми морамо да је поштујемо“, рекао је Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Две и по године Хашки трибунал тражи хапшење функционера СРС оптужених да су претњама, уценама и подмићивањем утицали на сведоке у процесу против Војислава Шешеља. Србија је обавезна да сарађује и изручи оптужене поручује из Трибунала. Радикали се с тим не слажу.

„Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду пресудило је да нема законских основа за хапшење и изручење троје радикала, зато што закон предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, не и за непоштовање суда. На захтев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао „црвене потернице““, навела је Вјерица Радета из СРС.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*