Шта ће рећи Хрвати: Вартоломеј Цариградски долази у Јасеновац!

0

Васељенски и цариградски патријарх Вартоломеј доћи ће у Јасеновац 10. септембра, на дан када Српска православна црква служи помен светим јасеновачким новомученицима, а поводом 75 година од почетка њиховог страдања.

Први по части међу поглаварима православних цркава тог дана ће са српским патријархом Иринејом заједно служити литургију, а доћи ће на позив епископа словенског Јована Ћулибрка. Верски аналитичар Драшко Ђеновић за „Ало!“ долазак цариградског патријарха у Јасеновац оцењује као „прворазредни догађај како за православне, тако и за римокатоличке хришћане“, али наводи и да се због његовог доласка може подићи велика прашина у Хрватској.

– Вартоломејев долазак има велику тежину. Србима и свим православцима је то свакако велика радост, а српском народу у Хрватској још већа подршка. Питање је, међутим, како ће реаговати Ватикан на спознају да први човек свеукупног православља намерава да се у Јасеновцу моли за душе жртава тог усташког логора из Другог светског рата, док то исто стратиште у широком луку већ деценијама упорно заобилази сваки папа, а папа би пре свих требало да се покајнички поклони сенима убијених – каже Ђеновић.

Он наводи да ће Вартоломејева посета и те како имати ођека међу хрватским политичатима и примећује да је занимљив датум његовог доласка.

– Он долази дан пред изборе у Хрватској, током изборне тишине. Може се очекивати да ће националистички, профашистички и проусташки острашћени страначки лидери бити наелектрисани, неки вероватно до усијања. Биће занимљиво видети каква ће им бити реакција и какво ће лице тог дана Хрватска показати пред целим светом јер ће због изборне тишине вероватно сви медији бити фокусирани на Вартоломеја – закључује Ђеновић.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*