Шта да радите ако погрешите на гласачком листићу и како да он ипак буде важећи? (ВИДЕО)

У штампарији "Службеног гласника" почело је штампање 6.757.793 гласачка листића на којима је 11 кандидата за председничке изборе 2. априла. Сваки бирач има право само на један листић, шта да ради ако грешком заокружи погрешан број? Има ли право на исправку и да ли свако шарање по листићу значи да је глас неважећи?

0

Пунолетство, лични документ, хемијска оловка – на први поглед, све што вам је потребно да бисте гласали. Али, важно је да са собом, на изборни дан, понесете и концентрацију. Можда ће вам бити потребна за испуњавање листића.

„Најисправније је да заокруже редни број испред имена кандидата за кога желе да гласају“, каже Раша Недељков из организације Црта – Грађани на стражи.

Ако сте заокружили погрешног, савет је да прецртате све нежељене кандидате, а заокружите само жељеног. Само тако, бирачком одбору биће јасна ваша бирачка воља.

„Неће вам прихватити уколико заокружите један редни број, па га прекрижите и заокружите неки други, то је већ она ситуација где вам неће знати шта сте желели“, каже Бојан Клачар из Цесида.

Неће знати шта сте желели ни ако заокружите више кандидата или их све прецртате. Али је дозвољено да, иза паравана, будете креативни.

„Дозвољено је апсолутно да заокружите редни број кандидата, а да негде у ћошку тог листића нацртате Чича Глиш, или нешто друго“, каже Клачар.

Може ли се, на први поглед, безазлени цртеж тумачити и као тајни сигнал?

„То значи да постоји нека организована група, у име неке странке која је одлучила да вршећи притисак на њих добије доказ да су заиста тако и гласали“, каже Клачар.

„Спекулисати шта све може бити начин контроле, евентуално партије, ко је за кога гласао, предмет је можда истрага неких органа, а не посматрачке мисије“, каже Недељков.

На изборни листић преноси се и незадовољство, 4,5 одсто бирача на претходним председничким изборима није било задовољно ни једним од 12 понуђених кандидата. Као 13. дописивали су Чака Нориса, Бетмена, Дивца, Ђоковића. И тако, свесно или несвесно, утицали на резултат избора. Јер и тзв. бели листићи, иако неважећи, улазе у коначну излазност.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*