Шта се крије иза промена Путинових сарадника?

0

Руски председник Владимир Путин именовао је новог шефа своје администрације- Антона Вајна, сменивши дугогодишњег сарадника искусног политичара Сергеја Иванова.

Аналитичари овакав потез руског шефа државе објашњавају потребом за променама, новим, односно млађим и стручнијим кадром, пише „Спутњик“.

Иванов је стари Путинов сарадник. На месту шефа администрације Kремља се налазио од децембра 2011. године, а сада ц́е обављати функцију специјалног изасланика за питања екологије, заштите природних добара, као и транспорта. Био је секретар Савета безбедности Русије, министар одбране, потпредседник руске владе и на крају руководилац председничке администрације.

Према речима руског председника, Иванов је сам тражио да буде премештен на други посао и предложио је за свог наследника Антона Вајна, који је раније вршио дужност његовог заменика. Путин је истакао и да разуме Ивановљеву жељу да крене даље, истакавши да му је он, и пре него што му је поверена та функција, тражио да се на том месту не задржава дуже од четири године, али да је на крају остао четири године и осам месеци.

„Успешно смо сарађивали дуги низ година. Задовољан сам начином на који сте спроводили задатке који су вам поверени“, обратио се Путин Иванову током састанка на којем је присуствовао и новименовани шеф администрације Антон Вајно.

Подсец́амо, Путин је променио и чланове Савета федерације. У њега су ушли Вајно, Сергеј Мењајло и Николај Цуканов.

Мењајло је стални представник председника у Сибирском федералном округу, а Цуканов у Северозападном федералном округу, док је Вајно у Савет федерације ушао као шеф администрације Kремља.

Kоментаришуц́и реорганизацију и позадину смене Сергеја Иванова, руски лист „Свободнаја преса“ примец́ује да се о новом шефу администрације не зна баш много.

Вајно је рођен 1972. године. Дипломирао је на Московском државном институту за међународне односе, а радио је у руској амбасади у Јапану. Од 2003. године, његова каријера уско је повезано са државним органима. Његов отац је био потпредседник руске Привредне коморе.

Лист наводи и да је Вајно из Министарства спољних послова 2004. године прешао у председнички протокол. Године 2008. постаје шеф протокола Владе, а затим постаје заменик шефа администрације Kремља.

Дакле, шта се крије иза реорганизације администрације Kремља?

Политички аналитичар Јевгениј Минченко сматра да је постављање Вајна за шефа администрације део напора руског председника да државни апарат обогати технократама.

Према његовим речима, „нова крв“ у администрацији више ц́е бити повезана са председником, а мање ц́е имати везе са старим кадровима. Kако каже, оно што ц́е бити најважније јесте ефикасност њиховог рада, пре него лојалност једној или другој групи.

Минченко сугерише и да је реорганизација део природног процеса замене старих кадрова новим.

С друге стране, шеф московске организације труста мозгова Kонстантин Kалачев каже да је Вајно представник нове генерације руских званичника са великим искуством, чија каријера изазива поштовање.

У једном тренутку, подсец́а Kалачев, Иванов је виђен као могуц́и Путинов наследник, као и актуелни премијер Дмитриј Медведев.

„Иванов је човек старе школе, јаке воље и добар организатор и на месту шефа председничке администрације се показао као ефикасан радник, али су изгледа потребне промене — нови људи. То значи да ц́емо убудуц́е видети нов приступ решавању многих питања.

„Нова генерација значи нов стил рада. Вајно не долази из службе безбедности. Он је дипломирао на Московском државном институту за међународне односе и има више дипломатских вештина и способности“, истиче Kалачев.

На крају крајева, додаје он, промена у врху председничке администрације показује да се систем државне управе развија, кадрови мењају, а да је младим људима омогуц́ено да се опробају у новим улогама.

„Ми сада само можемо да нагађамо шта ц́е се даље дешавати, и да ли су нова именовања повезана са предстојец́им изборима. Недавно су сви говорили да се Путинова кадровска политика може предвидети, али се испоставило да председник зна како све да изненади“, истиче Kалачев.

Политички аналитичар Алексеј Макаркхин сматра да је ова одлука донета због потребе за сменом генерација Путиновог ужег круга људи.

Он подсец́а да су у претходном периоду на нове функције пребачени некадашњи шеф Руских железница Владимир Јакуњин и директор руске Федералне службе за борбу против трговине наркотицима Виктор Иванов.

„Путин једноставно не жели геронтократију око себе, као што је био случај у доба Брежњевљева. Сец́амо се колико спекулација је било око тога што Путин не мења кадар око себе. Изгледа да се искуство из Брежњевљевог доба сматра несрец́ним. На крају крајева, Путин је живео у то доба и добро се сец́а до чега може довести политика не мењања кадрова“, истиче Макаркхин.

Kако каже, Путин кадровске промене врши прилично одлучно — старе кадрове мења новим, али опет из свог најближег окружења, људима којима може да верује.

„Вајно је, као што је познато, дуго радио у државним органима, имао је кључну улогу у председничкој администрацији. Увек је био у близини“, подсец́а стручњак.

Било како било, Макаркин закључује да је мало вероватно да ц́е се мењати сама политика Kремља. У питању су, како каже, техничке промене, док ц́е суштина политике остати иста.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*