Šta se zapravo desilo: 9. januar za Srbe svetinja, za Bošnjake dan užasa!

0

Od Dejtona gotovo da nije bilo političkog pitanja koje je toliko uzburkalo BiH kao predstojeći referendum u Republici Srpskoj. Šta Srbima u RS znači 9. januar, dan RS, a zašto smeta Bošnjacima, Amerikancima i Evropskoj uniji?

Referendum je u RS zakazan za 25. septembar, a građani bi trebalo da odgovore na pitanje da li podržavaju da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike. Srpski politički vrh na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem nije ga podržao.

Šta se uopšte dogodilo 9. januara?

Za odgovor na to pitanje moramo da se vratimo u sumorne i krvave devedesete godine. Kada su počeli sukobi u SFRJ i otcepljenja Hrvatske i Slovenije, tadašnji predstavnici Srba u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, na čelu sa Radovanom Karadžićem, insistirali su da BiH ostane u sastavu SFR Jugoslavije. Kako su oktobra 1991. godine bili preglasani u parlamentu BiH, poslanici Srpske demokratske stranke su krajem te godine formirali Skupštinu srpskog naroda BiH.

Već 9. januara 1992. godine Skupština je na Palama usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH (12. avgusta je usvojen sadašnji naziv – Republika Srpska) i ustanovila da se taj dan ubuduće obeležava kao Dan Republike. Od tada do danas, već 24 godine, 9. januar se obeležava kao nacionalni praznik u RS. Ali, i kao verski: 9. januar je slava Sveti arhiđakon Stefan i obeležava se i kao krsna slava Republike Srpske.

Bošnjačka perspektiva

Malo je reći da Bošnjaci imaju apsolutno suprotno viđenje nasleđa 9. januara. Za njih je to „početak užasa u BiH i genocida nad Bošnjacima u srcu Evrope“, kako navodi jedan od tekstova u bošnjačkim medijima na ovu temu. Kao dokaz, pojedinci uzimaju citat govora koji je upravo tog 9. januara 1992. godine na Palama održala Biljana Plavšić, koja je kasnije tokom devedestih bila potpredsednica i predsednica RS. Posle završetka rata u BiH ona se, kao haški osuđenik, javno pokajala zbog svog učešća u ratnim zločinima, ali je u kasnijim izjavama relativizovala to pokajanje.

Sporni deo njene izjave od 9. januara 1992. godine glasi ovako:

– Oni koji su tražili da Bosna i Hercegovina bude međunarodno priznata, moraju znati da se država, a pogotovo velika država u kojoj se vlada i nad drugim narodima, ne osvaja za pregovaračkim stolom. I najmanje države su u istoriji na sablji stvorene.

Bošnjaci tumače ovaj deo izjave Biljane Plavšić kao otvoreno odbacivanje mirnih pregovora („ne osvaja za pregovaračkim stolom“) i nameru da se ide na krvoproliće („na sablji stvorene“) koje je u BiH usledilo.

Ipak, logično pitanje je: zašto tek sada bošnjačkim političarima ovoliko smeta Dan RS, kada se u RS obeležava već 24 godine? Sadik Ahmetović, poslanik SDA u parlamentu BiH, kaže da Bošnjaci i Hrvati nemaju nikakvu identifikaciju sa 9. januarom, ni u verskom smislu, jer je taj datum pravoslavni praznik.

– Za Bošnjake nije sporno da RS ima dan koji obeležava, ali to mora da bude u skladu sa Ustavom BiH i dan za koji će sve tri strane dati saglasnost – objasnio je Ahmetović u izjavi za „Danas“.

Problemi oko Dana RS počeli su, zapravo, pre tri godine kada je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, podneo Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se kao zvanični praznik utvrđuje 9. januar. Ustavni sud je zatražio mišljenje od Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope, koja je zaključila da je obeležavanje 9. januara „čista diskriminacija prema ostalim narodima“.

„To je uvreda za druge narode. Ali svi građani RS moraju da slave taj dan. Takva praksa nije u skladu sa osnovnim vrednostima i postulatima“, piše u zaključku Venecijanske komisije.

Ustavni sud je potom ocenio kao neustavan deo Zakona o praznicima RS kojim se utvrđuje 9. januar kao Dan Republike, a zatim naložio skupštini srpskog entiteta da ga promeni. Tu odluku su odbacili predsednik RS Milorad Dodik i Narodna skupština RS.

I, evo nas danas. Toliko daleko od užasnih devedesetih, a zapravo toliko blizu.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

*