Šta sve voli ruski predsednik Vladimir Putin? (Video)

0

U jednom intervjuu Vladimir Putin je rekao da je njegova omiljena knjiga u mladosti bila „Mali princ“.

Predsednik je jednom govorio o uticaju junaka iz dela pisaca Džeka Londona, Žila Verna i Ernesta Hemingveja. Tu je posebno izdvojio dela „Starac i more“ i „Zbogom, oružje“, što je možda i simbolično.

Najveći ruski pisci za Vladimira Putina su Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski i Vladimir Nabokov.

Putin čita knjige u dijapazonu od kineske „Ji đing“ (Knjiga promena) do dela ruskog pravoslavnog filozofa i ideologa ruskog konzervatizma Ivana Iljina. Godine 2006. u jednom od javnih nastupa Putin je doslovce ponovio rečenicu Iljina: „Ruski vojnik predstavlja jedinstvo ruskog naroda, rusku državnu volju, moć i čast“.

Film

Filmski ukus ruskog predsednika je manje poznat, ali ono što se zna je da voli sovjetske filmove.

Jednom je Putin rekao da je njegov favorit — „Čapajev“. Taj film se pojavio čak 1934. godine. To je film iz 1934. godine čija se radnja bazira na glavnom junaku, heroju prvog svetskog rata.

Vasilij Čapajev u filmu kaže: „Gde treba da se nalazi komandant? Ispred svih, na brzom konju!“

Muzika

„Kao i ogromna većina ljudi, ni ja ne umem da pevam i da sviram, ali volim to da radim“, jednom je rekao Putin.

Međutim, to nije sasvim tačno. „Na repertoaru“ Vladimira Putina su najmanje dve pesme: patriotska sovjetska „Sa čime počinje otadžbina“ i američka zabavna „Bluberi hil“, koju su, pored Putina, izvodili Elvis Prisli, „Led Cepelin“ i Elton Džon.

Vladimir Putin inače voli klasičnu muziku, pre svega dela Mocarta i Čajkovskog, ali voli i ruski bend „Ljube“, koji svira svojevrsni pop–rok sa elementima narodne muzike. Jednom prilikom ruski predsednik je rekao: „Ja sam Rus i volim rusku muziku“.

Izvor: glasmoskve.rs

POSTAVI ODGOVOR

*