Šta Vojska Srbije radi na ruskim granicama sa NATO paktom?

0

Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnoj vojnoj vežbi „Saber Guardian 2017“ država članica NATO i partnera, koja se paralelno izvodi na poligonima u tri susedne države – Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Organizuju Amerikanci, pomažu Bugari

Učešće Srbije, koja je u okviru programa Partnerstvo za mir do sada sa NATO-om učestvovala u 23 vojne vežbe i ne bi bilo toliko iznenađenje da se aktuelna vežba ne odvija u blizini granice Rusije, duž obale Crnog mora, na šta Rusija verovatno neće gledati blagonaklono.

Narednih desetak dana 40.000 učesnika iz 22 države, mahom članica NATO-a, učestvuje u vojnoj vežbi koja se u izveštajima Alijanse vodi kao najveća ove godine. Tradicionalni organizator je Evropska komanda oružanih snaga Sjedinjenih Država, koja će ovog leta imati pomoć bugarske vojske.

Logistički centri biće poligon u Novom Selu u Bugarskoj i avio-baza „Mihail Kogalniceanu“ u Kostanci u Rumuniji, na obali Crnog mora, preko puta Krima.

Upravo blizina Rusije i poluostrva koje se 2014. godine prisajedinilo Rusiji čine ovu vojnu vežbu drugačijom od ostalih u kojima je vojno neutralna Srbija učestvovala u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir ili sa pojedinim državama članicama Alijanse.

– Rusija sigurno neće dobro gledati na samu činjenicu da se vežbe izvode na njenim granicama – kaže za Radio Slobodna Evropa Jelica Kurjak, nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi, mada je „Rusija dobro upoznata sa odnosom i obimom saradnje koji Srbija ima sa NATO-om“.

„Rusija vidi da je Srbija u okruženju NATO-a“

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da se, barem što se Srbije tiče, ne dešava ništa novo, i da bi trebalo razdvojiti politiku od nečega što je, kako kaže, neminovnost.

– Mislim da Rusija jasno vidi mapu Balkana i da vidi da je Srbija u okruženju NATO-a. U tom kontekstu treba razdvojiti dnevnu politiku od nečega što je istorijska neminovnost – ne može Srbija da ignoriše trenutak u kome se nalazi i da stvara negativne odnose sa svim zemljama iz svog okruženja – pojašnjava Radić.

– Rusija, i pored bliskosti Srbije i NATO-a, organizuje i poziva srpske vojnike na zajedničke vežbe, a mislim da i sa Zapada stižu slični signali da dokle god se Srbija ponaša kao partnerska zemlja NATO, izgleda da se ne vidi previše dramatičan problem u saradnji sa Rusijom kada je reč o odnosima vojska – vojska. Političari drugačije misle – ocenjuje vojni analitičar.

 

 

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*