Шта значе мистериозне плаве ознаке испод бројева на БГ зградама

0

На појединим зградама у Београду директно испод назива улице и броја саме зграде налазе се плаве ознаке за које готово нико не зна шта значе. Данас на њих ретко ко обраћа пажњу, али су пре неколико деценија биле и те како битне.

Једну од таквих ознака уочили смо на згради Института за метеорологију Физичког факултета у Добрачиној улици, другу на броју 74 у Цара Душана, а одмах затим и на броју 70 исте улице. Пролазници, па чак и станари тих зграда или никад нису приметили знакове или немају идеју шта би могли да представљају.

„Вероватно нешто везано за Масоне“, био је један од коментара који смо добили кроз разговор са суграђанима, док су други ипак били склонији да поверују да се ради о неким старим знаковима, који су постављени а онда и заборављени.

Из Службе за катастар непокретности Стари град, у чијој је надлежности утврђивање кућног броја и адресног регистра, такође су били збуњени плавим троугловима и упутили нас да се обратимо директно Општини – где такође нису знали шта би то могло да представља. Мистерију плавих ознака решили смо тек из трећег поклушаја – обративши се ЈKП Београдски водовод и канализације.

„Наведене ознаке припадају нама и постављане су у пробном пројекту обележавања уличне водоводне арматуре“, објаснили су за „24 сата“ из ЈKП БВK.

Дакле, ипак није у питању неки мистериозни начин комуницирања тајних организација, већ ознаке које су се крајем шездесетих и почетком седамдесетих година постављале са идејом да буде јасно обележено где се налази водени хидрант. И управо то значе слова и бројеви које можете видети на сликама.

„Ћирилично слово х је ознака за хидрант, а броји који се налази испод означава број хидранта у нашој техничкој документацији“, објашњавају из БВK. Остали бројеви означавају тачну позицију хидранта у односу на саму ознаку, у метрима. Тако сада знамо да се хидрант под бројем 505 налази 16 метара лево од ознаке на Институту за метеорологију, и три местра право од самог знака.

Данас су многе ознаке оштећене, па се на некима ни не види тачан број самог хидранта.

Из Београдских водовода и каналитзација наглашавају да су улични хидранти често на мети лопова, те да тако остају без поклопца и затварача. Град има прео 13.000 хидраната, а грађани који виде да неки од хидраната није у одговарајућем стању могу да се јаве овом предузећу на број телефона 011 3606 606. Екипе водовода ће по пријави у најкраћем времену отклонити постојећи квар

24сата

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*