Стаљину праштају жртве

0

Према истраживању „Левада центра“ опао број Руса који криве Стаљина за жртве. Сваки други о Јосифу има позитивно мишљење, за разлику од деведесетих
ОПАДА број грађана Русије који криве Стаљина за велике људске жртве у Другом светском рату. Према најновијем истраживању само 12 посто испитаника сматра да је Стаљин кривац за то што су Совјети имали највише погинулих и рањених, док је пре две деценије, 1997. године тако мислило чак 34 одсто.
вакако да је на резултат истраживања „Левада центра“ утицао пад број живих учесника рата у последњих десетак година. Испитивања јавног мњења показују да је све већи број оних који мисле да је Стаљин био добар војсковођа.

Истраживање које је паралелно направио Фонд јавног мњења о улози некадашњег врховног команданта Јосифа Висарионовича Стаљина, показало је да сваки други грађанин има позитивно мишљење. Социолози објашњавају раст популарности Стаљина погоршањем међународне ситуације, па он грађане Русије асоцира на велике совјетске победе без обзира на то што се зна да је његов режим у одређеним периодима као једну од основних карактеристика имао масовна хапшења.

Деведесетих година прошлог века новине су биле пуне текстова у којима се критиковала Стаљинова владавина, о томе су емитоване и телевизијске емисије, па је логично што је проценат оних који су се негативно односили према Стаљину био знатно већи него данас.
Сада су руски социолози желели да сазнају шта грађани мисле о разлозима због којих су губици СССР у Другом светском рату били знатно већи од оних које су имали Немци. Док једни криве Стаљина да није припремио војску за рат, много је оних који мисле да су главни узроци великог броја жртава окрутност Немаца и њихових савезника, као и неочекивани почетак рата.

Совјетски Савез је према подацима службене статистике становништва у Другом светском рату изгубио 26,6 милиона људи, од чега 8,7 милиона војника и официра.

Професор Академије војних наука Григориј Кривошејев тврди да је на фронту против СССР погинуло 3,6 милиона немачких војника. Истовремено, немачки историчар Ридигер Оверманс каже да је за време целог Другог светског рата, на свим фронтовима од 1939. до 1945. године, немачка војска изгубила 5,3 милиона људи.

За разлику од Американаца, где се кроз медије намеће став да су они победили Хитлера у Русији, 28 одсто анкетираних грађана каже да Совјети не би могли да победе фашисте без помоћи савезника. Додуше, чак две трећине Руса мисли да би и без подршке Запада СССР победио Хитлерову Немачку, али да би, у том случају, број жртава био још већи.
СА 34 НА 12 ОДСТО
КОЛИКО се променило мишљење о Стаљину, показује и чињеница да је пре 20 година 34 посто испитаника сматрало да се „Стаљиново руководство није обазирало на жртве да би дошло до циља“. У пролеће 2011. године тако је мислило 18 одсто, док данас Стаљина овако третира 12 одсто Руса.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*