Штампа на немачком: Брнабићева – рафинирани шаховски потез Вучића

0

Избор Ане Брнабић за новог мандатара Владе рафиниран је шаховски потез председника Александра Вучића, јер је она стручна, међународно добро „умрежена“, уздигнута изнад „страначке мочваре“ и апсолутно лојална Вучићу, оцењује штампа на немачком језику.

„Београђанка, која течно говори енглески и руски, и има диплому британског универзитета у Халу, нема политичку моћ у рукама“, констатује лист Ханделсблат и оцењује да то оставља простор председнику Србије за утицај на владу.

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг такође истиче да Брнабићeва „нема моћ у кући“, те да је зависна, јер ју је „поставио Вучић, и он у сваком тренутку може да је смени“.

Ипак, сматра лист, она има „унутрашњу независност“ и, уколико ситуација за њу постане неприхватљива, у сваком тренутку може да поднесе оставку.

Ноје цирхер цајтунг наводи да је Брнабићева засад „неисписани лист“, јер је тек у августу постављена на чело Министарства државне управе и локалне самоуправе, од када је радила на дигитализацији и повећању ефикасности државне администрације.

Први успеси су били видљиви, наводи Ноје цирхер цајтунг, али сматра да је Брнабићева имала премало времена да докаже себе и своју пробојност, док ју је њена блискост са ИТ сектором подстакла да се успешно заложи за увођење информатике као обавезног предмета у школама.

Аутор текста поставља питање да ли је Ана Брнабић „Вучићева марионета“ и сматра да је то могуће, „али не мора обавезно бити тако“, јер, „за разлику од свог слабијег противкандидата, министра спољних послова Ивице Дачића, она није компромитована и нема чиме да буде уцењена“.

Лист даље пише да су гејеви и лезбијке у Србији уздржано реаговали на именовање и да је Брнабићева још када је ушла у Владу рекла да не види себе као геј-министарку и да питање истополног брака не спада у њен ресор.

„Она познаје важећа правила и поштује табуе. Ипак, она својом личношћу помаже да се промени представа према којој шеф Владе мора бити мушкарац, а ако је жена, онда бар мајка, а ако је хомосексуална, онда само у тајности. За спољно деловање Србије, бар на Западу, она представља добитак“, сматра швајцарски лист.

Лист Нојес Дојчланд пише да се Вучић, и поред отпора Српске православне цркве, па и унутар своје странке, свесно одлучио за проевропску, политички неискусну, али успешну министарку.

Према том листу, она важи за стручну, међународно добро умрежену, уздигнуту изнад београдске „страначке мочваре“ – и апсолутно лојалну Вучићу“, а лист наводи и да је она захвалила председнику на „огромном поверење и рекла да јој је част да служи својој земљи.“

Лист наводи да је она, као експерт за државну управу и локалну самоуправу, студирала у САД и Великој Британији, а почела каријеру још пре него што је прешла у политику.

Нојес Дојчланд подсећа да је била руководилац пројеката организације за развојну помоћ УСАИД и директорка једне фирме за електране на ветар у САД, те да је ранији послодавци хвале као компетентну у тимском раду.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*