Стари завештају тело Медицинском факултету да поштеде породицу трошкова сахране

0

У време када се људи тешко одлучују да потпишу картицу за донирање органа, постоје они који који завештавају своје тело Медицинском факултету у научне сврхе. Поједини то раде из љубави према науци, други из захвалности лекарима.

Овај хумани гест, веома је важан за одржавање практичне наставе, за све студенте који уче медицину. Од почетка године, било је шест завештања.

„Обично је негде између десетак и двадесет тела. Све зависи од године до године, то су људи који донирају у перспективи, не реализују се све доанције али отприлике то је то од десетак до двадесет тела годишње. Прво има старијих људи, давалаца који немају породицу, који немају никога и просто из захвалности и неке жеље да помогну.

„Старији људи су, углавном, највећи донори који на тај начин породици желе да олакшају сахрану, просто да заобиђу тај део трошкова јер то ми покривамо“, каже Бранислав Филиповић са Медицинског факултета у Београду.

Уколико је неко млађи од 55 година и жели да завешта своје тело обавља се посебан психолошки разговор јер ретко ко од млађих људи на тај начин размишља о смрти. Постоје и случајеви када факултет мора да одбије тело.

„Постоји могућност да одбијемо тело, пре свега када је раширена малигна болест то је једно, и уколко је болест једна од тежих инфективних болести, као сто су сида, хептитис А, Б, у сваком случају крвно преносиве болести“, додаје Филиповић.

Садашњи студенти, а будући лекари, сматрају да ниједан атлас не може да замени знање које стичу кроз практичан рад.
Обичај завештања посмртних остатака Институту за анатомију стар је колико и сама установа, која је основана када и Медицински факултет, 1920. године. Факултет нема претензије на имовину завештаоца, тело које је донирано стоји шест месеци, па се користи две године и након тога тело се сахрањује. Једини могући законски начин да завешталац испуни своју жељу је путем тестамента, односно потписане и у суду оверене изјаве о завештању тела. Kао и са било којом имовином, сваки човек има право да након смрти са својим телом уради оно што жели.

(Б92)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*