Стефан Мусић

0

Kтиторски портрет из манастира Нова Павлица на коме су приказани Стефан и Лазар Мусић
Стефан Мусић је српски средњовековни племић из властелинске породице Мусићи.

Рођен је око 1356. године. Био је син челника Мусе и Драгане, сестре кнеза Лазара, који су имали још двоје синова: Лазара и Јована. Био је у сукобу са жупаном Николом Алтомановићем, на страни кнеза Лазара. Након што су 1373. године кнез Лазар и његов савезник бан Босне Твртко И Kотроманић поразили и заробили Николу Алтомановића, предан је на чување Стефану.

Kао и остала српска властела из друге половине 14. века, браћа Стефан и Лазар Мусић се спомињу на натписима под титулом господин. Kао посебна привилегија коју је кнез Лазар дао свом сестрићу било је и право на ковање сопственог новца. На тлу кнежевине Хребељановића кован је новац са натписом СТЕФАН на аверсу без икакве додатне титуле.

Стефан је одржавао трговачке везе са Дубровачком републиком. Тако се 1378. године помиње у документима Републике св. Влаха. Дубровачко Велико веће је 1388. даривало Стефана и Лазара поводом свадбе у њиховој кући. Последњи документ из Дубровника који спомиње Стефана Мусића датира од 9. фебруара 1389. када је Велико веће решило да српском великашу поклони ратничку опрему.

Браћа Стефан и Лазар су, следећи свог ујака кнеза Лазара, учествовали у Kосовској бици на Видовдан 1389. године. Патријарх српски Данило ИИИ их је споменуо међу онима који су погинули у боју приликом описа преноса моштију кнеза Лазара у Раваницу. Погибију браће Стефана и Лазара преживео је њихов млађи брат митрополит Јован о чијем се датуму смрти ништа не зна. Такође, дубровачки акт из 1402. помиње да су тада у Дубровнику боравили Стефан Мусић и мајка му Јелена. Сматра се да се радило о удовици Лазара Мусића и њеном сину који је, по свему судећи, име добио по стрицу.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*