Стефановић: Могли бисмо да употребимо силу према мигрантима, али не желимо туче на улицама!

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће државни органи у наредним недељама покушати да мигранте који су у градовима на „најлепши начин замоле да пређу у прихватне центре“.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да се Србија труди да са Европском унијом нађе решење за реадмисију, јер највећи број мигранта неће моћи да добију азил.

– Покушаћемо да оне који су у центрима на најлепши начин замолимо да пређу у прихватне центре – рекао је Стефановић.

Он је истакао да разуме забринутост људи за своју безбедност, те да ће се полиција трудити да не буде проблема.

– Не желимо да будемо насилни према тим људима, али покушавамо да их убедимо да долази време када више неће моћи физички да остану у центру града. Чини ми се да успевамо да сваког дана све већи број мигранта убедимо да им је боље у привхатним центрима – рекао је Стефановић.

Анажовано више полицајаца

Он је навео да је ангажован већи број полицијаца у деловима града где има већи број миграната, наводећи да верује да ће „тај проблем ускоро бити решен“.

Министар је рекао да полиција жели да тај посао обавља цивилизовано, јер мигранти физички одбијају да уђу у аутобусе и крену у прихватне центре.

– Полицији остаје само примена физичке силе, а тако би дошло до повређивања и реакције мигранта. Схватите како би то изгледало кад би се тукли на улицама – рекао је Стефановић.

Министар је навео да је проблем и „зелени појас“, односно територија у близини границе са земљама ЕУ, јер мигранти желе да бораве на подручју Сувботице, с обзиром да им је то гаранција да ће брже прећи у Мадајрску. Стефановић је истакао и добру сарадњу и помоћ суседних земаља по том питању.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*