Стефановић: Неће бити дуплих техничких прегледа за возила старија од 15 година

0

Неће бити дуплих техничких прегледа као што је најављено, већ ће они бити као и до сада на годину дана, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је појаснио да је законским одредбама из 2009. године предвиђено да технички прегледи буду на шест месеци за возила старија од 15 година.

– Ова одредба неће бити примењивана и ићи ћемо на измене тог закона. Нико не треба да се плаши. Технички ће бити на годину дана, како је било до сада – рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Овај потез и најава епилог је после бурне реакције јавности да ће за сва возила која су старија од 15 година бити уведен дупли техничи преглед.

Рачунице су показале да би власници ових аутомобила, морали да издвоје минимум 250 евра, колико би их просечно коштала поправка аутомобила, ако желе да прођу знатно ригорознији технички преглед по новом правилнику који је требало да важи од 5. јула.

Статистика показује да је у Србији око 30 одсто аутомобила старије од 15 година.

Стефановић: 1.000 мање повређених у саобраћајним несрећама

Упитан да ли је задовољан резултатима Закона о саобраћају који је ступио на снагу почетком априла он је рекао да ако један човек погине у саобраћају не може да каже да је задовољан у потпуности.

– Могу да кажем да је импресиван напредак када поредите са свим претходним годинама. Прошле године до 15. маја имали смо 61 погинулог у саобраћајним несрећама, данас имамо 35 погинулих што је значајан напредак и скоро 1.000 мање повређених у саобраћајним нестрећама – појаснио је Стефановић.

Он је појаснио да тек предстоји летња сезона и најопаснији период што се тиче саобраћајних несрећа те да ће бити настављено са ригорозном применом закона.

Подсећа да умор, вожња у алкохолисаном стању, невезивање сигурносних појкасева, прекорачење брзине, најчешћи фактрори који доводе до саобраћајних несрећа.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*