Стефановић: Нећемо дозволити да мигранти угрожавају безбедност грађана

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће Србија наставити да буде добар домаћин мигрантима, али да им неће дозволити да угрожавају безбедност грађана и крше закон.

Стефановић је, приликом посете Шиду, где се тренутно налази око 1.400 миграната, а забележено је неколико крађа и туча чији су виновници били мигранти, поручио да грађани морају да се осећају безбедно и сигурно и да гостопримство не значи да се „људима може упадати у дворишта и пљачкати“.

Министар је рекао да се у Шиду догодило више пљачки и крађа у радњама које су починили мигранти, да је пријављена и једна туча која је, наводи, завршена убодем ножем, те да су мигранти упадали у дворишта грађана и крали имовину, али је нагласио да је полиција те случајеве решила.

Наводећи да је Шид општина са најмањим степеном криминалитета у Срему и са једним од најмањих у Србији, Стефановић је рекао да је у последњих неколико месеци у тој општини повећан број миграната, па је било и више кривичних и прекршајних дела.

„То је решено брзом интервенцијом полиције, која ће наставити да се пристојно и хумано понаша према мигрантима, али ни мигрантима ни било којој другој друштвеној групи неће дозволити да угрожава безбедност грађана, крши закон и да се понаша на начин који изазива страх код грађана“, рекао је Стефановић.

Он је рекао да је у последњих 48 сати у Шиду спроведена опсежнија полицијска акција у којој су две особе, које немају пријаву боравка у Србији, приведена судији за прекршаје, док су поједини мигранти одведени у центре за прихват странаца.

Министар је рекао да је са представницима полицијске управе у Шиду пре свега разговарао о мигрантској кризи и безбедности грађана.
Истакао да је задатак Србије да заједно са ЕУ покуша да пронађе решење за мигрантску кризу и да сарађујући са ЕУ, пронађе начин да се мигрантима изађе у сусрет да дођу до дестинација које желе.

Стефановић је нагласио да Европа, уколико не жели да прими мигранте и мисли да они не треба да дођу у ЕУ, мора то и да каже и да Србији покаже како даље да поступа у процесу њихове реадмисије и како да их врати у земље порекла.

„Ми не желимо да будемо колатерална штета било које одлуке и желимо да будемо део глобалног решења. Европа мора да казе шта ће да ради, јер ми овим људима дугујемо одговоре да ли ће у Србији остати неко дуже време, да ли ће моћи да планирају другу руту или треба да планирају како да се врате у своју домовину“, рекао је Стефановић.

Рекао је да ЕУ мора да одговор јер су, како је навео, мигранти у Србију и дошли из земаља ЕУ, односно из Грчке преко Македоније и из Турске преко Бугарске.

Он је најавио да ће сутра премијер Александар Вучић са мађарским премијером Виктором Орбаном у Београду разговарати управо о мигрантима.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*