СТЕФАНОВИЋ О ПОРОДИЧНОМ НАСИЉУ Није ми јасно шта се догоди у главама тих људи

1

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је поводом пуцњаве која се јутрос догодила у Новом Београду, а у којој је мушкарац пуцао у своју супругу па затим и у себе, да ништа није указивало на несрећу, те да није било пријава ни сумњи да ће се трагедија догодити.

„Породично насиље је нешто на чему сви нисмо радили претходних 30, 40 година, не кривим ниједну власт појединачно. То је нешто на чему мора да ради цело друштво, образовни систем, породица, па тек онда да дође репресија државних органа“, рекао је Стефановић.

Додаје да људи не смеју да прибегавају насиљу када више неће да живе заједно.

„То је трагедија једне породице коју ништа није најављивао, не разумем шта се догоди у главама тих људи, апелујем да се интезивно ради на томе и да се сви труде да не пребацују одговорност једни на друге, него да се сви заједно боримо, јер једино тако можемо да направимо помак“, рекао је Стефановић.
Навео је да је од почетка године до новембра било 67 убистава, што је најмање у последњих 17 година.

„Имали смо по 140, 150 убистава годишње пре десетак година. Не кажем да је то мало, али је напредак и ми ћемо се трудити да тај број буде све мањи“, рекао је министар.

Упитан да прокоментарише неколико насилних инцидената који су се десили током викенда, пуцњаву у кафићу у Лесковцу, убиство и рањавање испред београдског клуба „Нана“, паљење аутомобила заменику нишке полиције, бацање молотовљевог коктела испред клуба „Нана“…, Стефановић је рекао да су сви ти догађаји неповезани, те да се не може рећи да се ради о „таласу насиља“.

„Што се тиче ‘Нане’ пред решењем смо, дошло је, верујем, до сукоба између обезбеђења клуба и неких од гостију у јутарњим сатима. Поред лица која су задржана, трагамо за још два. Верујем да ћемо брзо решити овај случај, има приведених, мислим да је четворо приведено и за два лица се још трага“, рекао је Стефановић.

Kако је јутрос, такође испред клуба „Нана“ дошло до бацања молотовљевих коктела, Стефановић је рекао да та два инцидента „свакако долазе из исте кухиње“.

„Немам све информације, чекам да видим шта се ту догодило. Верујем да када, врло брзо, решимо први случај да ћемо решити и ово“, рекао је министар.

Што се тиче инцидента у нишкој полицији, Стефановић каже да им је дао кратак рок и да ће у случају да не реше случај челни људи морати да се повуку с тих места.

„Потпуно ми је неприхватљиво да било ком грађанину буде запаљен ауто, а поготово заменику начелника полиције. Очекујем да брзо реше ово или да се повуку са места челних људи у нишкој полицији. Полиција је доживела снажну реформу и жао ми је кад чујем да се постављају људи по овим или оним везама, јер ту има људи који су по 20 година у полицији“, рекао је Стефановић.

Kако каже, запослени ће морати да сносе субјективну кривицу због тога што се случајеви не решавају.

„Иако можда објективно нису криви, морају да сносе последице. Уколико не испоштују рок, треба да тражимо одговоре у полицији, али и у тужилаштву“, каже Стефановић.

 

 

Спутник

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*