Stefanović: Posle poruke Haradinaja da za ZSO nema mesta na Kosovu, dijalog postaje besmislen

0

Albanska strana uz različite vidove pomoći pokušava ne samo da obesmisli briselski proces, već i da pokaže da Srbima nije mesto na Kosovu i Metohiji, kaže ministar policije Nebojša Stefanović
Posle poslednjih poteza Ramuša Haradinaja i svih albanskih političara koji su bliski opciji koju on predstavlja, postalo je potpuno očigledno da dijalog koji je vođen u Briselu potpuno gubi smisao zbog ponašanja Prištine.
To je za Sputnjik izjavio potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Nebojša Stefanović povodom poruke Haradinaja, koji je sada u predizbornoj koaliciji sa Hašimom Tačijem, da na Kosovu neće biti mesta ni za Zajednicu srpskih opština ni za Srbiju ukoliko on pobedi na izborima.
– Jednostavno, nema smisla da se sedi i da se pregovara sa ljudima koji pokušavaju da ponište sve ono što je dogovoreno i što je potpisano. Nažalost, albanska strana uz različite vidove pomoći pokušava ne samo da obesmisli briselski proces, već i da pokaže da Srbima nije mesto na Kosovu i Metohiji – kaže Stefanović.On dodaje da opasne posledice jedne takve neodgovorne politike Srbija niti može da prihvati niti može da dozvoli.
– Isto tako, poslednje izjave iz Prištine pokazuju da nas čekaju izuzetno teška vremena. Takve najave predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost i stabilnost Srba i regiona. Nažalost, mi ne vidimo jasan odgovor iz međunarodne zajednice na takvo ponašanje, niti vidimo odgovor pre svega od onih od kojih se to najviše očekuje, a to je Evropska unija. Dakle, očekujemo da EU jasno stavi do znanja da sve ono što je potpisano i dogovoreno mora da se poštuje i sprovede i da će sva prava i bezbednost Srba biti poštovani.
Stefanović zaključuje da će Srbija da zaštiti bezbednost i sigurnost svog naroda i da neće dozvoliti da bilo ko ima bilo kakve ideje o proterivanju Srba, ugrožavanju njihove bezbednosti ili nečemu sličnom.
– Insistiraćemo i dalje na apsolutnom poštovanju svih sporazuma koji su potpisani i na osnivanju Zajednice srpskih opština. To je dobro za Srbe. ZSO im garantuje više bezbednosti, ali, naravno, i značajniji uticaj Srbije na sva dešavanja na Kosovu i Metohiji, na punu zaštitu našeg naroda, kao i na to da njihov život bude normalniji – rekao je Stefanović.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

*