Стефановић: Треба нам боља сарадња са Руским службама

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама, те да ће данас са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевом разговарати о односу Србије и Русије у области безбедности и могућностима унапређења сарадње у тој, како каже, важној области.

На почетку састанка са секретаром Савета безбедности Руске Федерације, Стефановић је рекао да Србија жели да упозна колеге из Русије са безбедносном ситуацијом у Србији, о сутуацији у борби против тероризма и екстремизма, као и изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала.

„Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца“, каже Стефановић.

Министар наводи да већ сада постоји добра сарадња са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и Националном гардом.

„Сматрамо да постоји место за унапређење сарадње и да и у наредном периоду можемо да разменимо ближе наша искуства у овим областима“, рекао је Стефановић.

Патрушев је на почетку данашњег састанка са Стефановићем предложио МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса.

Наводећи да се о томе разговарало још 2013. године у Београду, Патрушев је рекао да тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора, те изразио наду да би меморандум, након усаглашавања, могао да буде припремљен за потписивање на маргинама међународне конференције о безбедности, која ће бити одржана идуће године у Русији.

Стефановић је пре састанка са сарадницима приредио свечани дочек за секретара Савета безбедности Руске Федерације Николаја Патрушева испред Палате Србија.

Дочеку и састанку присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*