Стефановић у Лондону: Србија решена да се бори против сајбер криминала

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас, на састанку министара унутрашњих послова и безбедности на Самиту о Западном Балкану у Лондону, да о решености Србије да се бори против сајбер криминала најбоље говоре резултати полиције, саопштило је Министарство унутрашњих послова.Стефановић је подсетио да крађе личних података грађана, фалсификовање и злоупотребе платних картица, терористичка пропаганда, сексуална експлоатација деце на интернету и сви остали облици сајбер криминала нису заобишли ни једну земљу, те тако ни Србију.

„На овај транснационални изазов морамо дати заједнички одговор, који почива на континуираној и чврстој сарадњи наших полиција, али у тој борби и свака од наших земаља мора дати свој максимум”, рекао је Стефановић.

Он је истакао да је Одељење за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије у претходне четири и по године поднело укупно 483 кривичне пријаве за различите врсте кривичних дела из ове области, а да је ове године до јула месеца поднето укупно 52 кривичне пријаве против 61 особе, и да је знашањно проширен капацитет тог Оделења.

Стефановић је рекао да је Србија направила нацрт Националне стратегије и Акционог плана за борбу против високотехнолошког криминала, који ће бити усвојени у септембру на сесији којом је председавао британски министар за националну безбедност Бен Валас.

 

Министар је навео и да се Србија не задовољава урађеним и да сматра да увек постоји простора за напредак, како у региону тако и у самој Европској унији.

Он је најавио да Министарство унутрашњих послова Србије 20. и 21. септембра у Београду организује и међународну конференцију о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности под називом „Повежи се сигурно!”.

Он је рекао да ће Србија бити домаћин министарско-експертске конференције, која се први пут организује у региону, и на којој ће министри унутрашњих послова и бројни струцњаци из ове области имати прилику да размене искуства и унапреде директну сарадњу, у региону, али и шире.

„Србија и на овај начин жели да да свој допринос у заједничкој борби против једног од највећих безбедносних изазова савременог доба”, поручио је Стефановић.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*