Стејт департмент: Референдум у Републици Српској је неуставан

0
Barack Obama

„Референдум ће потрошити вредне ресурсе и неће резултирати напретком“, сматрају у САД

Референдум о Дану Републике Српске, најављен за 25. септембар, није у складу са Уставом државе, саопштили су за Н1 БиХ из Стејт департмента указујући да лидери треба да раде на томе да се превазиђу разлике у интересу свих грађана.

„Kао што су из Kанцеларије високог представника дали до знања, најављени референдум за 25. септембар се односи на питање о којем је већ одлучио Уставни суд Босне и Херцеговине и неће бити у складу са Уставом дрžаве“, рекли су за ту ТВ станицу у Стејт департменту.

Kако се наводи, улога Уставног суда је саставни део Анекса 4 Дејтонског мировног споразума и као такав његове пресуде су коначне, обавезујуће и морају се поšштовати.

„Пошšтовање владавине закона од стране свих странака у Босни и Херцеговини је од кључног значаја за демократски процес. Без функционалног правног оквира и стабилности коју доноси, решавање економских и политичких изазова са којима се земља суочава је немогуће“, наводе у Стејт департменту.

Празници и прославе су важан део сваке културе, и уместо да се настави са неуставним референдумом, лидери треба да раде на томе да се превазиђу разлике у интересу свих градана, наводи се у одговору за Н1 БиХ.

„Референдум ће потрошити вредне ресурсе и неће резултирати напретком по том питању. Настојање за преговарањем о свеобухватном државном закону о празницима у оквиру постојећег законског оквира не кошта ништа, а може дати праве резултате“, казали су из Стате Департмента за Н1.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*