СТИГАО ПОЗИВ НАТО – Заев: „Радуј се Македонијо!“

0

НАТО је, на самиту у Бриселу, позвао Македонију да почне преговоре о чланству у Алијанси, јавља АП.

Алијанса је навела да јој се Македонија сада може придружити пошто је решено питање имена те земље, наводи америчка агенција.

Лидери НАТО формално су данас, на самиту у Бриселу, позвали Македонију да почне преговоре о чланству у Алијанси, уз упозорење да се процес придруживања не може завршити док се питање имена те земље не реши до краја.

„Решење питања имена је услов за успешно закључење процеса приступања“, саопштио је НАТО, преноси АП.

Позив, формално упућен у саопштењу на самиту у Бриселу, утире пут за придруживање Македоније, као 30. чланице, Северноатлантској алијанси.

Овај позив утире пут и „плану који не годи обазривој Русији“, оцењује америчка агенција.

Македонија и Грчка су прошлог месеца постигле споразум према којем ће Македонија променити име у Северна Македонија, а Атина је, заузврат, одблокирала покушаје свог северног суседа да се придружи како НАТО тако и ЕУ.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је јуче да очекује да ће Скопље на самиту Алијансе бити позвано да почне преговоре о приступању.

„Очекујем да ћемо се, после прошломесечног историјског споразума о питању имена, сложити да позовемо Скопље да почне преговоре о приступању.

Чим се споразум финализује и примени, моћи ћемо да позовемо бившу југословенску републику да постане чланица НАТО, под новим именом – Република Северна Македонија“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре уочи дводневног самита.

„Радуј се Македонијо! Врата ка нашем пуноправном НАТО чланству су отворена“, написао је македонски премијер Зоран Заев на свом Фејсбук профилу непосредно пошто је НАТО позвао Македонију да почне приступне преговоре.

Заев је написао да су данас „партнери и пријатељи“ Македонији одали призање.

„Препозната је јака посвећеност, испуњени су сви критеријуми. Данас је велики, историјски дан за Републику Македонију“, написао је Заев и обећао да ће влада доносити добре вести и у периоду који следи у интересу свих грађана.

Заев је написао да је тренутно гостујући говорник на конференцији „NATO Engages“ у оквиру бриселског самита. НАТО је данас упутио позив Македонији за почетак преговора о чланству чим се испуни договор с Грчком о имену.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*