Стипе одлучио! Ипак је усташа! Месић дао оставку на дужност председника Савеза антифашиста

Бивши хрватски председник Стјепан Месић поднео је оставку на дужност почасног председника Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА) у жељи, како је образложио, да Савез поштеди негативних последица насталих објављивањем снимакa с његовим изјавама из 1990. и 1992. године.

0

„Размотривши стање настало након објављивања снимака с мојим, понављам и овом приликом, апсолутно неприхватљивим изјавама из године 1992, као и оне касније објављене из године 1990, и узимајући у обзир чињеницу да вероватно постоје и други моји снимци из тога времена с једнако неприхватљивим изјавама, а у жељи да поштедим САБА било каквих негативних последица, подносим оставку на функцију почасног председника“, наводи се у Месићевој оставци.

Како преноси Хина, Месић је оставку поднео председнику САБА Фрањи Хабулину.

„Нећу се позивати на то да сам тако говорио у раздобљу од неке три године, износећи оно што је тада била политика ХДЗ, а што је – то је данас више него очигледно – и остало политика те странке. Исто као што се нећу позивати ни на чињеницу да сам у раздобљу од двадесетак година, а посебно у времену када сам обављао дужност председника Хрватске, заступао дијаметрално опречне ставове“, истакао је Месић.

Навео је да, не оправдавајући се, преузима пуну одговорност за оно што је рекао.

Месић је поручио да његова приврженост антифашизму као систему вредности и његова „приврженост борби против галопирајуће фашизације Хрватске ни на који начин, а најмање објављивањем снимака старих 25 година, неће бити пољуљана“.

Месић, некадашњи председник Хрватске, нашао се на удару путем друштвених мрежа, пошто је објављена његова изјава из 1992. у којој пориче да је „Јасеновац“ био логор смрти и тврди да је то био „радни логор“, у којем су се многи логораши спасили.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*