Stipe odlučio! Ipak je ustaša! Mesić dao ostavku na dužnost predsednika Saveza antifašista

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić podneo je ostavku na dužnost počasnog predsednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) u želji, kako je obrazložio, da Savez poštedi negativnih posledica nastalih objavljivanjem snimaka s njegovim izjavama iz 1990. i 1992. godine.

0

„Razmotrivši stanje nastalo nakon objavljivanja snimaka s mojim, ponavljam i ovom prilikom, apsolutno neprihvatljivim izjavama iz godine 1992, kao i one kasnije objavljene iz godine 1990, i uzimajući u obzir činjenicu da verovatno postoje i drugi moji snimci iz toga vremena s jednako neprihvatljivim izjavama, a u želji da poštedim SABA bilo kakvih negativnih posledica, podnosim ostavku na funkciju počasnog predsednika“, navodi se u Mesićevoj ostavci.

Kako prenosi Hina, Mesić je ostavku podneo predsedniku SABA Franji Habulinu.

„Neću se pozivati na to da sam tako govorio u razdoblju od neke tri godine, iznoseći ono što je tada bila politika HDZ, a što je – to je danas više nego očigledno – i ostalo politika te stranke. Isto kao što se neću pozivati ni na činjenicu da sam u razdoblju od dvadesetak godina, a posebno u vremenu kada sam obavljao dužnost predsednika Hrvatske, zastupao dijametralno oprečne stavove“, istakao je Mesić.

Naveo je da, ne opravdavajući se, preuzima punu odgovornost za ono što je rekao.

Mesić je poručio da njegova privrženost antifašizmu kao sistemu vrednosti i njegova „privrženost borbi protiv galopirajuće fašizacije Hrvatske ni na koji način, a najmanje objavljivanjem snimaka starih 25 godina, neće biti poljuljana“.

Mesić, nekadašnji predsednik Hrvatske, našao se na udaru putem društvenih mreža, pošto je objavljena njegova izjava iz 1992. u kojoj poriče da je „Jasenovac“ bio logor smrti i tvrdi da je to bio „radni logor“, u kojem su se mnogi logoraši spasili.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*