Штир и Бушати: Стратешко партнерство Хрватске и Албаније

0

Хрватска и Албанија имају стратешко партнерство чији је главни циљ јачање стабилности и безбедности Југоисточне Европе, рекли су данас њихови министри спољних послова Давор Иво Штир и Дитмир Бушати.

Штир је на заједничкој конференцији за новинаре у Загребу рекао да ће ускоро бити припремљен „билатерални споразум о стратешком партнерству за стабилност Југоисточне Европе“, пренела је Хина.

Бушати је потврдио стратешки карактер односа и додао да Хрватска и Албанија имају исте ставове о „укупној регионалној стабилности и миру“.

Штир је рекао да је политика хрватске владе да подстакне све процесе и реформе у земљама Југоисточне Европе који воде према ЕУ и НАТО и да је спремна да помогне Албанији у преговорима с ЕУ.

– Хрватска даје пуну подршку Албанији за отварање приступних преговора с ЕУ – рекао је Штир и додао да је спољна и безбедносна политика Албанија стопостотно усклађена с европском.

Бушати који је у дводневној посети Хрватској, рекао је да Албанија цени подршку Хрватске и захвалио је за допринос Хрватске тамочњој албанској националној мањини.

На питање о ставу нове америчке администрације према Југоисточној Европи, Штир је рекао да верује у чврсту преданост САД НАТО-у и сарадњи унутар тог савеза и рекао да су и Хрватска и Албанија савезнице САД.

Штир је најавио да ће у петак у Сплиту с Бушатијем и шефом црногорске дипломатије Срђаном Дармановићем покренути „Јадранску трилатералу Хрватска-Албанија-Црна Гора“ ради јачања сарадње и стабилности Југоисточне Европе.

Бушатија је данас примио премијер Хрватск Андреј Пленковић који је рекао да је задовољан политичким односима две земље и заложио се за јачање привредне сарадње, посебно трговине.

Бушати је Пленковићу захвалио за подршку Хрватске Албанији у приближавању чланству у ЕУ.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*