Стиже најгледанији руски филм, са причом и ефектима бољим од холивудских! (ВИДЕО)

Научнофантастична три-де драма режисера Фјодора Бондарчука „Сила привлачности“, стиже 27. априла у биоскопе широм Србије. Уз зараду од скоро 20 милиона долара само у Русији, филм је невероватним специјалним ефектима и иновативном причом за тај жанр одушевио светску публику и критику, доказавши да се филмови холивудског квалитета могу снимати и у Европи.

0

Британски дневни лист Дејли мејл окарактерисао је Силу привлачности као „руски Дан независности“.

„Ако ова руска ванземаљска инвазија успе да освоји свет, сасвим је сигурно да ће покренути нову еру руских научнофантастичних блокбастера“, оценио је филмски критичар Индипендента, истичући да је занимљиво видети да се свемирски бродови у филмовима не руше само у Лос Анђелесу, Њујорку и Вашингтону.

Француски Фигаро поручује да није реч о обичном научнофантастичном филму већ је посреди лекција о хуманости и толеранцији: „Поруке овог филма морају се тражити између редова, ван граница држава и континената. У причу о првом контакту људи и ванземаљаца вешто су уткани наши страхови од непознатог. А већина их потиче са ове планете. Било да је реч о мигрантима, људима различите боје коже, сексуалне оријентације или вероисповести. Толеранција је најважнија лекција Силе привлачности“.

Сила привлачности је класична социолошка драма, чији је главни циљ истраживање понашања људи у контакту са непознатим. Пројекат је инспирисан немирима у руском градићу Бирјуљово из 2013, када је за убиство 25-годишњег младића оптужен избеглица из Централне Азије, што је узроковало масовна окупљања незадовољних грађана и хапшење више од 1.200 миграната у тој области, поручио је режисер Фјодор Бондарчук.

Човечанство одувек машта о контакту са ванземаљском цивилизацијом и путовањима на друге планете. Прилика за то коначно нам је пружена. Хекон је представник ванземаљаца. Биолошки је веома сличан људима, али по способностима далеко напреднији. На путу ка Земљи, где се запутио у истраживачку мисију, његов брод оштећен је метеорском кишом.

Од предмета истраживања, наша планета постала му је једина сигурна лука. Међутим, руско ваздухопловство је помешало летелицу са метеором, па Хекону уместо помоћи шаље балистичке ракете. Стамбене четврти су разорене, а људске жртве несагледиве.

Ко су посетиоци из свемира који су са собом донели толико страдање? Пријатељи или непријатељи? Радозналост и страх, две људске особине којима дугујемо све добре и лоше стране човечанства и цивилизације, још једном ступају на снагу.

Из прве се рађа симпатија између Хекона и Јулије, ћерке пуковника Валентина Лебедева. Са друге стране, Јулијин бивши дечко, главни негативац, повешће грађане Москве у бесмислену борбу против онога ко је крив за све. Јер му никада није ни пружена прилика да се брани.

Сила привлачности на крају поставља питање – да ли је могуће да странац с друге планете има више поверења у људе него што га они имају сами у себе?

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*