Стјепан Месић о свом учествовању у „усташизацији“ и релативизовању Јасеновца

0

На питање како је, ако су његовој жени сви у Јасеновцу убијени, могао да каже да је то био радни логор у ком се никоме ништа није догодило, Месић је одговорио: „А коме сам то тврдио. Тамо њих неколико који су то тајно снимали. Шта то значи?“

„Данас се догађа једна пошаст, а то је да се мења историја, да се победници из Другог свјетског рата проглашавају губитницима, а губитници победницима. Имате и младе људе који не схватају о чему се ради. Kривац за то је образовање, ако младом човеку не дате право образовање, он ће прихватити оно што му се нуди, а то су фалсификати историје, проусташизација која Хрватској не да да дише“, рекао је. некадашњи председник Хрватске Стјепан Месић гостујући у емисији „Недељом у 2“ код Александра Станковића, на ХРТ-у.

Станковић је упитао Месића да ли је образовање криво и у његовом случају када је деведесетих „усташовао“, када је релативизовао Јасеновац и када је говорио о две победе у Другом светском рату, а Месич је одговорио да је за то крива агресија на Хрватску, јер је то била политика ХДЗ-а.

„Kад сам схватио да она штети Хрватској, ја сам оставио ХДЗ. То је била политика ХДЗ-а“, рекао је Месић.

Станковић је на то додао да је Месић у то време био озбиљан човек и имао озбиљне године и да је озбиљне школе завршио у којима се учило шта је Јасеновац…

„Све је то тачно. Мојој жени су сви убијени у Јасеновцу. све је то тачно, али то је била политика ХДЗ-а“.

Станковић га је потом питао како је онда, ако су његовој жени сви у Јасеновцу убијени могао да каже да је то био радни логор у ком се никоме ништа није догодило.

„А коме сам то тврдио. Тамо њих неколико који су то тајно снимали. Шта то значи? ХДЗ је сматрао да морамо ангажовати све у томе да спречимо успех агресије. То је то“, рекао је Месић.

Месић је у емисију је дошао са личном пратњом коју је добио због претњи. Упитан о сведочењу на Хашком суду, Месић је рекао како би било добро да се на телевизији прикаже оно што је говорио.

Месић је поновио да је за етничко чишћење у Босни и Херцеговини најодговорнији Венс-Овенов план.

Месић је у емисији поновио и како је са Бором Јовићем договарао састанак Туђмана и Милошевића.

„Ја сам њега питао: ‘Шта вас занима у Хрватској, из гарнизона у Хрватској наоружавате побуњене Србе, који је ваш циљ? Је л’ ви желите Србе из Хрватске?’ Он је кратко рекао: ‘Не. Они су ваши грађани, они нас не интересују’. Упитао сам га: ‘Па је л’ вас интересује хрватска територија?’ Одговорио је: ‘Не.'“, прича Месић.

„Питао сам га: ‘Па шта је онда ваш интерес?’, а одговорио ми је: ‘Нас интересује 63 посто БиХ, то је била српска територија и то српско мора и остати'“, испричао је Месић.

„Ја сам му рекао будући да је БиХ призната држава и чланица УН-а, нека се то онда решава преко УН-а, али и да ли је могуће да ми та питања која озбиљно постоје у Хрватској, да седнемо за сто и идентификујемо их, и нађемо одговоре, али без оружја. ‘Јеси ли за то да ти и ја и Туђман и Милошевић седнемо за стол и покушамо да договоримо шта даље, али без оружја?’ питао сам га. Он се сложио, назвао је Милошевића и он се сложио. Ја сам узео авион, отишао за Загреб, нисам хтео да телефонирам и све рекао Туђману, да ова двојица желе да седнемо. У јануару 1991.Туђман нас је обавестио да је с Милошевићем договорио разговор у Kарађорђеву. Још сам му ја рекао: ‘Слушај Фрањо, не знам да ли то има смисла с обзиром на последице које смо имали послије једне седнице у Kарађорђеву.’ Он је рекао: ‘Мене занима шта Милошевић мисли, а не што је све било у Kарађорђеву'“, рекао је Месић

„Ми смо га чекали када се вратио из Kарађорђева. На столу је било свега, кафа, чајева, то су све очистили и Туђман је рекао ‘дај мапе’. Савили су мапе на сто, Туђман је био одушевљен и рекао је: ‘Ево шта Милошевић нуди. Нуди Бановинске границе из 1938. године, плус Цазин, Kладушу и Бихаћ’. И каже: ‘Да вам кажем како је Милошевић рекао. Рекао је: ‘Фрања, узми Цазин, Kладушу и Бихаћ, мени то не треба, то је такозвана ‘турска Хрватска’. Питао сам га шта Алија каже, рекао је, Алија ту нема шта да каже, кад се хрватске и српске маказе споје за трећега ту нема проблема“, рекао је Месић.

Упитан ко је још био на том састанку рекао је да се радило о тадашњем политичком врху.

„Тадашњи хрватски врх, Манолић и други. Али није на томе стало, него је Туђман отишао у једно друго ловиште, али ту информацију нисам добио, шта се тамо догодило“, рекао је Месић

 

 

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*