Stjepan Mesić o svom učestvovanju u „ustašizaciji“ i relativizovanju Jasenovca

0

Na pitanje kako je, ako su njegovoj ženi svi u Jasenovcu ubijeni, mogao da kaže da je to bio radni logor u kom se nikome ništa nije dogodilo, Mesić je odgovorio: „A kome sam to tvrdio. Tamo njih nekoliko koji su to tajno snimali. Šta to znači?“

„Danas se događa jedna pošast, a to je da se menja istorija, da se pobednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobednicima. Imate i mlade ljude koji ne shvataju o čemu se radi. Krivac za to je obrazovanje, ako mladom čoveku ne date pravo obrazovanje, on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati istorije, proustašizacija koja Hrvatskoj ne da da diše“, rekao je. nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić gostujući u emisiji „Nedeljom u 2“ kod Aleksandra Stankovića, na HRT-u.

Stanković je upitao Mesića da li je obrazovanje krivo i u njegovom slučaju kada je devedesetih „ustašovao“, kada je relativizovao Jasenovac i kada je govorio o dve pobede u Drugom svetskom ratu, a Mesič je odgovorio da je za to kriva agresija na Hrvatsku, jer je to bila politika HDZ-a.

„Kad sam shvatio da ona šteti Hrvatskoj, ja sam ostavio HDZ. To je bila politika HDZ-a“, rekao je Mesić.

Stanković je na to dodao da je Mesić u to vreme bio ozbiljan čovek i imao ozbiljne godine i da je ozbiljne škole završio u kojima se učilo šta je Jasenovac…

„Sve je to tačno. Mojoj ženi su svi ubijeni u Jasenovcu. sve je to tačno, ali to je bila politika HDZ-a“.

Stanković ga je potom pitao kako je onda, ako su njegovoj ženi svi u Jasenovcu ubijeni mogao da kaže da je to bio radni logor u kom se nikome ništa nije dogodilo.

„A kome sam to tvrdio. Tamo njih nekoliko koji su to tajno snimali. Šta to znači? HDZ je smatrao da moramo angažovati sve u tome da sprečimo uspeh agresije. To je to“, rekao je Mesić.

Mesić je u emisiju je došao sa ličnom pratnjom koju je dobio zbog pretnji. Upitan o svedočenju na Haškom sudu, Mesić je rekao kako bi bilo dobro da se na televiziji prikaže ono što je govorio.

Mesić je ponovio da je za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini najodgovorniji Vens-Ovenov plan.

Mesić je u emisiji ponovio i kako je sa Borom Jovićem dogovarao sastanak Tuđmana i Miloševića.

„Ja sam njega pitao: ‘Šta vas zanima u Hrvatskoj, iz garnizona u Hrvatskoj naoružavate pobunjene Srbe, koji je vaš cilj? Je l’ vi želite Srbe iz Hrvatske?’ On je kratko rekao: ‘Ne. Oni su vaši građani, oni nas ne interesuju’. Upitao sam ga: ‘Pa je l’ vas interesuje hrvatska teritorija?’ Odgovorio je: ‘Ne.'“, priča Mesić.

„Pitao sam ga: ‘Pa šta je onda vaš interes?’, a odgovorio mi je: ‘Nas interesuje 63 posto BiH, to je bila srpska teritorija i to srpsko mora i ostati'“, ispričao je Mesić.

„Ja sam mu rekao budući da je BiH priznata država i članica UN-a, neka se to onda rešava preko UN-a, ali i da li je moguće da mi ta pitanja koja ozbiljno postoje u Hrvatskoj, da sednemo za sto i identifikujemo ih, i nađemo odgovore, ali bez oružja. ‘Jesi li za to da ti i ja i Tuđman i Milošević sednemo za stol i pokušamo da dogovorimo šta dalje, ali bez oružja?’ pitao sam ga. On se složio, nazvao je Miloševića i on se složio. Ja sam uzeo avion, otišao za Zagreb, nisam hteo da telefoniram i sve rekao Tuđmanu, da ova dvojica žele da sednemo. U januaru 1991.Tuđman nas je obavestio da je s Miloševićem dogovorio razgovor u Karađorđevu. Još sam mu ja rekao: ‘Slušaj Franjo, ne znam da li to ima smisla s obzirom na posledice koje smo imali poslije jedne sednice u Karađorđevu.’ On je rekao: ‘Mene zanima šta Milošević misli, a ne što je sve bilo u Karađorđevu'“, rekao je Mesić

„Mi smo ga čekali kada se vratio iz Karađorđeva. Na stolu je bilo svega, kafa, čajeva, to su sve očistili i Tuđman je rekao ‘daj mape’. Savili su mape na sto, Tuđman je bio oduševljen i rekao je: ‘Evo šta Milošević nudi. Nudi Banovinske granice iz 1938. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać’. I kaže: ‘Da vam kažem kako je Milošević rekao. Rekao je: ‘Franja, uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba, to je takozvana ‘turska Hrvatska’. Pitao sam ga šta Alija kaže, rekao je, Alija tu nema šta da kaže, kad se hrvatske i srpske makaze spoje za trećega tu nema problema“, rekao je Mesić.

Upitan ko je još bio na tom sastanku rekao je da se radilo o tadašnjem političkom vrhu.

„Tadašnji hrvatski vrh, Manolić i drugi. Ali nije na tome stalo, nego je Tuđman otišao u jedno drugo lovište, ali tu informaciju nisam dobio, šta se tamo dogodilo“, rekao je Mesić

 

 

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*